Glas Javnosti

Nova saznanja o dinosaorusima

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Najraniji dinosaurusi su imali brze stope rasta, ali isto tako i mnoge druge životinje koje su živele pored njih, pokazala je nova studija Kristine Kari Rodžers sa Koledža Mekalister u Minesoti i njenih saradnika.

Dinosaurusi su brzo rasli, što je verovatno bila osobina koja ih je izdvajala od mnogih drugih životinja u njihovim ekosistemima u mezozoiku (pre 252 do 66 miliona godina). Neki istraživači veruju da su ove povišene stope rasta bile ključne za globalni uspeh dinosaurusa, ali malo se zna o strategijama rasta najranijih dinosaurusa.

U studiji objavljenoj u PLOS ONE, Rodžersova i saradnici su izvršili histološku analizu, proučavajući obrasce rasta kostiju u fosilizovanim nogama različitih životinja u jednom od najranijih poznatih mezozojskih ekosistema.

Proučavani fosili potiču iz Išigvalasto formacije u Argentini i datiraju između 231–229 miliona godina. Uzorci fosila obuhvataju nekoliko najranijih poznatih dinosaurusa, kao i nekoliko reptila koji nisu dinosaurusi i jednog ranog srodnika sisara.

Analiza je pokazala da većina ispitanih vrsta ima povišene stope rasta, sličnije nekim modernim sisarima i pticama nego živim reptilima. Najraniji dinosaurusi su svi pokazali posebno brz rast, ali nisu bili usamljeni u tome, budući da su slične stope rasta primećene i kod nekoliko reptila koji nisu dinosaurusi.

Autori napominju da bi buduća istraživanja mogla proširiti ove preliminarne rezultate uzorkovanjem raznovrsnijeg broja drevnih životinja sa dodatnih ranih mezozojskih lokaliteta.

„Naš uzorak potiče iz vremena kada su dinosaurusi bili novi klinci u bloku, ograničeni na relativno jednostavniju telesnu građu, i evoluirali su u svetu bogatom raznovrsnom grupom specijalizovanih, ne-dinosaurusnih reptila“, navode autori i dodaju:

„Mi smo se bavili pitanjem kako su sve ove životinje rasle, i otkrili smo da su najraniji dinosauri rasli brzo, i da su ove brze stope rasta verovatno igrale značajnu ulogu u kasnijem usponu dinosaurusa unutar mezozojskih ekosistema; ali dinosauri nisu bili jedinstveni, mnogi njihovi ne-dino drugari su delili brzi rast pre 230 miliona godina.“

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR