Glas Javnosti

ZELENSKI SPREMA ČISTKU: U planu smena nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da razmatra „resetovanje“ kako bi zamenio nekoliko visokih zvaničnika, usred spekulacija da se sprema da otpusti vrhovnog komandanta oružanih snaga zemlje.

„To je pitanje ljudi koji će voditi Ukrajinu. Resetovanje je neophodno, govorim o smeni jednog broja državnih lidera, ne samo u sektoru vojske“, rekao je Zelenski.

Ukrajinu nedeljama obuzimaju spekulacije da je predsednik blizu smenjivanja veoma popularnog komandanta oružanih snaga Valerija Zalužnjeg. Njih dvojica su se sukobili oko ruske invazije na Ukrajinu koja traje skoro dve godine.


Ali u intervjuu u nedelju, Zelenski je rekao da bilo kakve promene idu dalje od smenjivanja jedne osobe koja će iskoristiti napore za izbacivanje ruskih trupa.

„Kada govorim o obrtu, mislim na nešto ozbiljno što se ne tiče jedne osobe, već pravac rukovodstva zemlje“, rekao je Zelenski italijanskoj državnoj televiziji na pitanje o Zalužnjem.

Da bismo pobedili u ratu, rekao je Zelenski, „moramo svi da idemo u istom pravcu, ne smemo da budemo obeshrabreni, moramo imati pravu i pozitivnu energiju, negativnost se mora ostaviti kod kuće“.

Razlike između Zelenkog i Zalužnjeg su došle do izražaja otkako je ukrajinska kontraofanziva pokrenuta prošle godine donela samo ograničene rezultate protiv ruskih snaga koje su ukopane duž linije fronta od 1.000 km na jugu i istoku Ukrajine.


Valerij Zalužni  (Foto: Jutjub)

U eseju za Economist prošlog novembra, Zalužni je napisao da je rat ušao u novu fazu iscrpljivanja. To je izazvalo ukor predsednika.

Prošle nedelje, kako su se intenzivirale spekulacije o njegovoj smeni, on je izneo svoj slučaj u komentaru za CNN.

On je rekao da neke ukrajinske institucije sprečavaju zemlju da postigne svoje ciljeve, uključujući napore da se izgradi efikasna borbena snaga koja će parirati ruskoj brojčanoj superiornosti putem „nepopularnih mera“ poput masovne mobilizacije.


Zalužni je zaslužio divljenje Ukrajinaca jer je nadgledao operacije za odbijanje ruskih snaga koje su napredovale na Kijev na početku rata i kasnijim napredovanjem na jugu i severoistoku.

U dva navrata protekle nedelje ukrajinski mediji objavili su bujicu izveštaja da je smena Zalužnjeg neizbežna. U najmanje jednom slučaju, predsednikov portparol je negirao da je komandant smenjen.

Postavljala su se i pitanja da li je Zalužniju ponuđen alternativni posao, poput ambasadora, i ko bi mogao da ga zameni.

Glas javnosti/Gardijan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR