Glas Javnosti

ZAMBIJA U VELIKOJ KRIZI: Sušu proglašena za nacionalnu katastrofu

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Zambije Hakainde Hičilema proglasio je sušu koje pogodila tu zemlju za nacionalnu katastrofu rekavši da je uništila proizvodnju hrane i proizvodnju električne energije.

Kao i druge zemlje u susedstvu Zambija je pogođena teškom sušom, jer vremenski obrazac El Ninjo pogoršava teške vremenske uslove koji se pripisuju klimatskim promenama.


U obraćanju javnosti, Hičilema je rekao da je naložio bezbednosnim snagama da se više fokusiraju na proizvodnju hrane u zemlji.

Rekao je da je 84 od kupno 116 oblasti u zemlji pogođeno sušom, a vlasti će uzimati hranu iz područja u kojima ima viška i distribuirati je siromašnim područjima. Pored toga, zemlja planira veći uvoz hrane i apeluje na agencije Ujedinjenih nacija i lokalna preduzeća da pomognu.

Suša je uništila oko milion od 2,2 miliona hektara zasađenih usevom kukuruza, dodao je on.


Elektro mreža takođe nije bila pošteđena tako da zemlja očekuje deficit električne energije od oko 430 megavata a koji može „potencijalno dostići 520 megavata do decembra“ pošto je zabeleženo da nivoi vode opadaju na glavnom izvoru hidro energije u zemlji, brani Kariba, koju deli sa svojim susedom, Zimbabveom.

Kako bi se izborila sa tim problemom Zambija će uvoziti električnu energiju i takođe uvesti racionisanje struje za oko 20 miliona ljudi.

Delovi Zambije, Zimbabvea i Bocvane imaju najsušniji februar u poslednjih 40 godina, dok je veliki nedostatak padavina zabeležen u južnom Malaviju, istočnoj Angoli i delovima Mozambika, saopštio je ove nedelje Svetski program za hranu (VFP).


Agencija SAD za međunarodni razvoj procenila je preko svoje Mreže sistema za rano upozoravanje na glad da će 20 miliona ljudi u južnoj Africi trebati pomoć u hrani između januara i marta.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR