Glas Javnosti

ZALUŽNI PREDSEDNIK, POROŠENKO PREMIJER: Kuje se pakleni plan protiv Zelenskog!

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef države uskoro prelazi u v. d. stanje, a ključni igrači su već postigli dogovor i nameštaju novog predsednika Vrhovne rade.

Dok je svet odbrojavao sate do objavljivanja intervjua američkog novinara Takera Karlsona s Vladimirom Putinom, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je zavetrinu da obznani dugo odlaganu smenu načelnika generalštaba Valerija Zalužnog. On time nije otklonio opasnost da će ga u narodu popularni general smeniti, ali vremena da nešto učini više nema napretek.

Zelenskog su u tom trenutku mučile dve cifre. Kad je smenio Zalužnog ostala su mu 52 dana do isteka mandata, posle čega mu Zalužni više neće priznavati da je potpuno legitiman predsednik Ukrajine.


Druga cifra je 103. To je član ustava Ukrajine, koji kaže da se predsednik bira na neposrednim narodnim izborima na petogodišnji mandat krajem marta. I nigde u ustavu Ukrajine ne piše da se predsednički izbori u Ukrajini mogu odložiti. Predviđena je mogućnost odlaganja izbora za Vrhovnu radu zbog ratnog stanja, ali ne i predsedničkih izbora. Zelenski se poziva na Zakon o ratnom stanju koji zabranjuje održavanje predsedničkih izbora. Međutim, ustav je osnovni zakon zemlje, a on ne sadrži ovu zabranu.

Oleg Carev, poslanik u četiri mandata i iskusni političar koji poznaje ljude i mehanizam ukrajinske politike, kaže da se sve što se sada dešava u Ukrajini, rotacije na pozicijama, dogovori, kretanje ljudi i kapitala potvrđuje da je Zelenski shvatio da nije siguran na vlasti.

- On zna da po isteku mandata neće biti potpuno legitiman i da bi mogao da bude uklonjen. Zato pokušava da zaštiti sebe tako što smenjuje i postavlja ljude dok to još može - kaže Carev.

Prema njegovim rečima, da Zelenski veruje da nema rizika po njega, ne bi smenio šefa snaga za specijalne operacije po dolasku iz Vašingtona niti bi sad uklonio Zalužnog.


Naime, ustav jasno kaže da čelne ljude snaga bezbednosti postavlja predsednik. Po završetku petogodišnjeg predsedničkog mandata Zelenski će postati vršilac dužnosti i neće moći da imenuje generalnog tužioca ili službenike bezbednosti. Stoga mu se žuri da izvrši sve rotacije i svoju vertikalu vlasti da bi se učvrstio na vlasti.

Carev kaže da će u martu biti napeto jer se svi spremaju da kidišu na Zelenskog, ali je najgore što on to isto čini, pa je sukob neminovan.

- Sve to već značajno smanjuje aktivnosti koje rukovodstvo zemlje posvećuje ratnim potrebama. Na osnovu analiza isporuka oružja Kijevu, u isto vreme Oružane snage Ukrajine imaće još manje artiljerijskih granata nego sada. Osim toga, novi zakon o mobilizaciji još nije stupio na snagu, što znači da neće biti značajnije popune ljudstvom. Ovo je jedinstveno povoljna situacija za rusku vojsku.

- Postoji i mogućnost da će Zelenski biti primoran da prenese vlast na parlament, odnosno na predsednika Vrhovne rade. Zato se u parlamentu već sprema zavera protiv njega pošto poslanici prikupljaju potpise za ostavku aktuelnog predsednika Vrhovne rade Stefančuka. Gotovo je izvesno da će se za mesto predsednika Vrhovne rade boriti Dmitrij Razumkov, Zalužni za predsednika, a Porošenko za mesto premijera - kaže Carev.


On dodaje da baš zbog toga Zalužni nije prihvatio mesto ambasadora u Londonu ili u Savetu za nacionalnu bezbednost. Zalužnom su podršku već dali gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, bivša premijerka Julija Timošenko, a ima i najveći rejting pošto mu krupni biznis plaća političke stratege. Varev zaključuje da se politički establišment Ukrajine grupisao protiv Zelenskog.

Ukrajinski časopis Politika države navodi da je Zelenski morao da smeni Zalužnog jer je generalov rejting kod birača postao veći od predsednikovog.

- General Zalužni postao je politička figura oko koje su svi protivnici Zelenskog mogli postepeno da počnu da se koncentrišu. Štaviše, Zalužni, iako nikada nije javno potvrdio da ima političke ambicije, nije ih ni opovrgao. Da zaista nije nameravao da ide u politiku, mogao je to direktno da kaže. Na kraju, ali ne i najmanje važno, faktor moguće konkurencije Zalužnog uticao je na odluku predsednika da odustane od ideje o održavanju izbora krajem marta 2024. Ostavka Zalužnog deo je šireg procesa koncentracije moći u rukama Zelenskog, koji se sprema za dugi rat, pa stoga pokušava da očisti sve alternativne grupe uticaja, čak i one koje su u nastanku - navodi Politika države.


Časopis ukazuje da Amerika, sudeći po uzdržanosti zvaničnika i osudi u medijima, nije bila oduševljena odlukom o smeni Zalužnog.

- Predstavnica Bele kuće Viktorija Nuland tokom posete Kijevu izrazila je zabrinutost zbog toga. Generalno, Vašingtonu se baš i ne dopadaju pokušaji Zelenskog da koncentriše sve poluge upravljanja zemljom u svojim rukama. Ali, u ovom trenutku, među zapadnim partnerima preovladava želja da situacija u Ukrajini ne sklizne u razdor i destabilizaciju, pa stoga nema javnih kritika Zelenskog, nego su one prepuštene medijima - piše u Politici države.

Ruski mediji i uticajni Telegram kanali procenjuju da je smena Zalužnog režirana u Vašingtonu i sprovedena po planu.


Pretpostavlja se da Viktorija Nuland nije bila angažovana samo na smirivanju sukoba u ukrajinskom rukovodstvu, već da je radila i na planovima za budućnost. Prema toj verziji, smena Zalužnog i njegovo prebacivanje na sporedni kolosek je samo priprema za naredni korak u upravljanju čitavom Ukrajinom.
Tako se procenjuje da bi za šest do devet meseci i Zelenski mogao da se suoči sa sličnom sudbinom. Pod pritiskom Amerikanaca, Zelenski može odlučiti da ode ako se situacija na frontu razvije negativno, dok bi Vašington izvukao Zalužnog iz turšije da spasava stvar. Upravo to može objasniti analitičarima nelogičnu smenu Zalužnog pre pada Avdejevke, da bi se spasao obraz generala pobednika. Rusi u tome vide američku kombinaciju, u kojoj je Zalužni postao džoker u rukavu za nastavak igre u slučaju kolapsa ukrajinske vojske.


Ocenjuje se da ni Zelenski ni Zalužni još ne mogu smatrati izvesnim pobednikom. Političke posledice smene Zalužnog zavise od dva faktora. Prvo, od toga kako će se on snaći u novoj ulozi, odnosno koliko će biti javno i politički aktivan, šta će pričati o svojoj smeni i Zelenskom. Drugo, sve će zavisiti od opšte situacije u Ukrajini i na frontu. Svaka promena nabolje ili na gore u narodu i vojsci biće shvaćena kao posledica smene na mestu načelnika generalštaba. Trenutno stanje na frontu je teško za Ukrajinu bez nade da će se dramatično poboljšati, makar ne u bliskoj budućnosti. Većina će to pripisati i posledicama kadrovskih odluka Zelenskog, na koje reakcije na društvenim mrežama, koje koriste i vojnici, pokazuju negativan trend. Pritom, u Ukrajini i van njenih granica postoje mnoge snage koje će svim silama nastojati da podstaknu ovaj trend.



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR