Glas Javnosti

ZAHAROVA: Amerikanci koriste novinare kao špijune

Svet
Autor: Glas javnosti

Povodom godinu dana od hapšenja američkog špijuna-novinara Gerškoviča, Marija Zahrova je objavila da se on bavio špijunažom, a ne pravim novinarstvom, i podsetila je na slučaj ubistva američkog novinara Gonzaloa Lire, kojeg je ubio Kijev, a o čemu se uopšte ne govori u američkoj javnosti.

Prošlo je godinu dana od kako su ruske vlasti uhapsile Evana Gerškoviča, državljana SAD i novinara "Volstrit džornala", koji je u Rusiji optužen za špijunažu, podseća danas Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova na svom Telegram kanalu, uz osvrt na to kako je 29. marta izgledala naslovna strana ovog lista.

"Skoro čitava prva strana je prazna. I vidi se samo crno-belo lice Ivana Gerškoviča, američkog državljanina, koji je uhvaćen na delu i koji je priveden zbog sumnji da je učestvovao u špijunaži uz frazu: Ovde bi mogla biti njegova reportaža".


"Ivan Gerškovič je mogao da piše o terorističkim napadima na ruske gradove, čime se poslednjih meseci bavi kijevski neonacistički režim. Borci pucaju i u novinare, uključujući i američke, - zašto ne napraviti reportažu iz žarišta koje su Amerikanci samo stvorili, snabdevajući borce oružjem i obaveštajnim podacima?", navodi Zaharova.

Dodaje da je mogao da objavi tekstove o svim kolegama, novinarima, koje je ubio kijevski režim.

"Mogao je, ali iz nekog razloga to nije radio svih ovih godina dok je bio u Rusiji. Sveto je mogao da uradi da se bavio novinarstvom, a ne špijunažom", istakla je Zaharova.

Ona je zatim dodala da ne isključuje i da je američki list objavio tog 29. marta ove godine crno-belu i skoro u potpunosti praznu naslovnicu iz razloga što je "Volstrit džornal", možda, na taj način želeo da pokaže svoje nezadovoljstvo time što Vašington, uprkos zakonima, američke novinari koriste za špijunažu.


Ona, takođe, ističe i da, s druge strane, ni jedan američki medij nije objavio slično izdanje nakon vesti da je američki novinar, ratni izveštač Gonzalo Lira, ubijen u ukrajinskom zatvoru, u kojem ga je tokom osam meseci mučila ukrajinska služba.

"Nisam čula da su SAD pokrenule krivični postupak zbog njegovog ubistva", zaključuje Zaharova, ukazujući još jednom na dvostruke standarde zapadne politike.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR