Glas Javnosti

Vrhovni Sud SAD razmatra da zabrani Trampovu kandidaturu

Svet
Autor: Glas javnosti

Dan predsedničkih izbora, devet sudija Vrhovnog suda SAD-a suočavaju se sa značajnim pitanjem - može li Donald Tramp biti izabran, s obzirom na njegove postupke tokom napada na Kapitol u januaru 2021. godine?

Ova eksplozivna rasprava dolazi manje od devet meseci pre nego što Amerika krene ka novim predsedničkim izborima.

Bivši predsednik, koji se smatra favoritom na republikanskim predizborima, nastoji poništiti odluku suda u Koloradu iz decembra koja ga je onemogućila da se pojavi na glasačkim listićima ove zapadne države. Iako su dve države, Kolorado i Mejn, već odbacile njegovu kandidaturu, nekoliko drugih država čeka na odluku Vrhovnog suda.


Trampovi advokati tvrde da je odluka u Koloradu „anomalija“ i apeluju na Vrhovni sud da je poništi, štiteći prava desetina miliona Amerikanaca koji žele da glasaju za Trampa kao predsednika.

Ovo pravno pitanje zasniva se na 14. amandmanu Ustava, koji zabranjuje obavljanje visokih javnih funkcija onima koji su učestvovali u aktima „pobune“ nakon polaganja zakletve da će braniti Ustav. Sud u Koloradu zaključio je da su postupci Donalda Trampa 6. januara 2021. pod ovom klauzulom.

Advokati Trampa fokusiraju se na osporavanje da su događaji 6. januara predstavljali pobunu i negiraju umiješanost svog klijenta u te incidente.


S obzirom na bez presedana prirodu slučaja, predviđanja su teška, ali mnogi stručnjaci veruju da će sudije pokušati naći pravnu osnovu kako bi Trampovo ime ostalo na glasačkom listiću, bez obzira na njegove postupke tokom napada na Kapitol.

Ukoliko Vrhovni sud ne donese odluku u korist Trampa, postoji visoka verovatnoća da će se on suočiti sa sadašnjim demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom na izborima zakazanim za novembar. Sa pritiskom da se odluka donese pre 5. marta, kada će 15 država održati republikanske predizbore, situacija postaje sve napetija.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR