Glas Javnosti

Usvojen nacrt: Zabrana TikToka u Americi

Svet
Autor: Glas javnosti

Nacrt zakona predstavlja kulminaciju sve većih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, posebno u sferi tehnologije i digitalne sigurnosti

Nacrt zakona koji može da zabrani TikTok usvojen je u Predstavničkom domu Sjedinjenih Američkih Država, otvarajući put za mogućnost uklanjanja ove popularne aplikacije iz svih američkih prodavnica aplikacija, osim ako kineski tehnološki gigant ByteDance ne proda svoj udeo. Ovaj potez dolazi u trenutku kada se sve više pojačavaju zabrinutosti u vezi sa privatnošću i bezbednošću podataka na ovoj društvenoj mreži, koja je izuzetno popularna među mladima širom sveta.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, nacrt zakona sada prelazi u Senat, gde još uvek nije jasno kako će se senatori opredeliti po ovom pitanju. Situacija postaje još zanimljivija u svetlu izjave predsednika Džoa Bajdena, koji je najavio da će potpisati zakon ukoliko prođe i u Senatu. Ovo je jasan signal da se administracija SAD ozbiljno bavi pitanjem uticaja stranih tehnoloških kompanija na američko tržište i sigurnost svojih građana.

Nacrt zakona predstavlja kulminaciju sve većih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, posebno u sferi tehnologije i digitalne sigurnosti. TikTok, kao platforma koja ima milione korisnika u SAD, našla se na udaru zbog svojih veza sa ByteDance-om, kompanijom koja je pod intenzivnim nadzorom američkih regulatornih tela.


Očekuje se da će rasprava u Senatu biti intenzivna, s obzirom na to da se radi o presedanu koji bi mogao da postavi novi okvir za regulisanje stranih tehnoloških kompanija koje posluju u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim toga, ovaj potez može imati i šire geopolitičke implikacije, jer se odnosi na trgovinski i tehnološki rat između SAD i Kine.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR