Glas Javnosti

USPORILA: Inflacija u Češkoj pala na 2,3%, najniža od 2021.

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Češkoj je početkom godine osetno usporila i sa 6,9% u decembru spala je na 2,3% u januaru u odnosu na isti mesec 2023, što je najniža stopa od marta 2021, saopštio je nacionalni Zavod za statistiku.

- To je dobra vest. Znači kraj dvogodišnjih poskupljenja, kraj stresa za češke građane i firme. Znači kraj neizvesnosti, kraj poskupljenja. To vidimo i na raznim stavkama kako se sada pokazuje. Upozoriću na cene namirnica o kojima se toliko raspravljalo. Namirnice su međugodišnje pojeftinile za skoro četiri odsto - kazao je na konferenciji za novinare češki premijer Petr Fijala.

Usporavanju inflacije u januaru najviše su doprinele cene energenata i troškovi stanovanja, recimo gas je pojeftinio u odnosu na januar prošle godine za 6,5 a ugalj za 2,9%.


Inflacija se približila u januaru cilju Češke narodne banke ali guverner Aleš Mihal upozorio je da će kamate i dalje ostati visoke, sve dok ne postane jasno da se inflacija trajnije drži na oko dva odsto.

- Takođe očekujemo, i tu se slažu svi eksperti, očekujemo rast realnih zarada, dakle nešto što će ljudi neposredno osetiti u svojim budžetima - kazao je Fijala.

Češka zaostaje u oporavku privrede posle energetske krize i inflacije koju je izazvao napad Rusije na Ukrajinu i duge mesece je imala jednu od najviših inflacija u Evropskoj uniji.

Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR