Glas Javnosti

UMRO POSLEDNJI KUM KOZA NOSTRE: Mateo Mesina Denaro 30 godina bežao, bio neuhvatljiv, pa skončao u bolnici (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan od vođa sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, preminuo je u bolnici LAkvila, gde je bio od avgusta, prenose italijanski mediji. Denaro je uhapšen 16. januara, nakon 30 godina bekstva.

Šezdesetdvogodišnji Denaro je tri godine bolovao od raka debelog creva. U petak je saopšteno da je u komi.

Mateo Mesina Denaro, najopasniji vođa mafijaša u Italiji uhapšen je početkom godine u Palermu posle 30 godina bekstva. Premijerka Đorđa Meloni rekla je tada da je to istorijski dan za borbu protiv mafije, a tužioci su poručivali da hapšenje Denara predstavlja smrt Koza nostre.

Pronađen je posle 30 godina skrivanja. Ozloglašeni Dijabolik – Mateo Mesina Denaro, poslednji vođa Koza nostre, uhapšen je u klinici "Madalena" u Palermu.



Mesina Denaro prvo je pokušao da pobegne prilikom hapšenja, a zatim se predao karabinjerima. Kod sebe je imao lažnu ličnu kartu na ime Andrea Bonafede. Uhapšen je i njegov vozač. Akciju su predvodili tužilac De Lučija i njegov zamenik Paolo Gvido.

Mesina Denaro je 1993. osuđen na doživotnu kaznu. Za sebe je govorio da je "svojim rukama napunio čitavo groblje". Na njemu mesta zauzimaju i stradali u dve eksplozije koje su u italijanskoj javnosti najjače odjeknule.

Naložio je 1992. godine ubistvo tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselinija, tadašnje začetnike borbe protiv mafije.



Profesor prava na Univerzitetu Luis u Rimu Mauricio Belakosa govorio je da je Mateo Mesina Denaro čuvar fundamentalnih tajni o veoma delikatnim stvarima kao što su, na primer, razlozi za najteže mafijaške zločine, za moguće saradnje političara i mafijaša...

Na čelo Koza nostre Denaro je došao posle Bernarda Provencana i Totoa Rine. Važio je za omiljenog među ženama, koje su mu, kako se spekuliše, pomagale u skrivanju.



Glas javnostiRepubblica.it

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR