Glas Javnosti

UKRAJINSKI ODGOVOR PAPI: Nikada neće podići belu zastavu

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova čak je pozvao Vatikan da preispita svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, aludirajući da su podigli "belu zastavu" pred nacističkim Nemačkom.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio je Vatikanu da obrati posebnu pažnju na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, ističući da se Kijev nikada neće predati.

Zvaničnik Ukrajine tako je odgovorio na poziv pape Franciska Kijevu da pokaže "hrabrost, podigne belu zastavu" i pregovara o prekidu sukoba sa Rusijom.

Kuleba je na društvenoj mreži Iks napisao je da jaka osoba u bilo kom sporu "stoji na strani dobra umesto da pokušava da sve stavi na istu osnovu" i nazove to pregovorima, naveo je on.


"Naša zastava je žutoplava. Ovo je zastava pod kojom živimo, umiremo i pobeđujemo. Nikada nećemo podizati nijednu drugu", naveo je Kuleba.

On je u svojoj objavio aludirao i na optužbe da papa Pije Dvanaesti nije preduzeo ništa protiv nacističke tiranije u Drugom svetskom ratu. 

Kuleba kao da je zaboravio da "elitni" odredi ukrajinske vojske bez zazora idu na front sa vidljivo istaknutim nacističkim simbolima. Sada je, međutim, okrenuo priču.

"Kada je u pitanju bela zastava, znamo ovu strategiju Vatikana iz prve polovine dvadesetog veka. Pozivam (Vatikan) da izbegava ponavljanje grešaka iz prošlosti i da podrži Ukrajinu i njen narod u njihovoj pravednoj borbi za život", napisao je Kuleba.

Podseća se i da je poglavar katoličke crkve istočnog obreda Ukrajine, nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, takođe odbacio papine komentare.

"Ukrajina je ranjena, ali nije pokorena! Ukrajina je iscrpljena, ali stoji i stajaće! Niko ne razmišlja o predaji" objavljena je na sajtu ove crkve Ševčukova izjava u Njujorku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR