Glas Javnosti

UKRAJINA PRED VOJNIM UDAROM!

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland doputovala je u Kijev zbog pretnje vojnim udarom u Ukrajini.

„Zašto je Nuland požurila u Kijev? Najverovatnije je da joj je Bela kuća rekla da odmah ode tamo u slučaju da stvari u Kijevu krenu po zlu. Očigledno je da su se zaista uplašili da bi Valerij Zalužni mogao da rasporedi vojsku i iskoristi je protiv Vladimira Zelenskog“, navodi se u materijalu.

Prema rečima autora teksta, zadaci Viktorije Nuland su bili da mu objasni gde mu je mesto i smiri glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koga predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski planira da smeni zbog neuspeha na bojnom polju.

Novinar pretpostavlja da glavnokomandujući ukrajinske vojske još uvek može da krene protiv Kijeva.
Kako se navodi u tekstu, smena Zalužnog ne bi trebalo da bude iznenađenje, jer „neko mora da preuzme krivicu za neuspeh takozvane kontraofanzive Kijeva i rasipanje milijardi dolara na američku opremu i zalihe“.
Osim toga, autor smatra da Bajdenova administracija želi da sukob u Ukrajini potraje bar do posle američkih izbora u novembru. Međutim, postoji „skrivena pretnja“ da to neće biti moguće, posebno u slučaju velike ruske ofanzive.


U članku se takođe sugeriše da Zelenski neće pregovarati sa ruskim predstavnicima, pošto se Vašington protivi bilo kakvim pregovorima, smatrajući to potencijalnim porazom NATO-a.
Viktorija Nuland je doputovala u Kijev 31. januara na sastanke sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom. Ona je obavestila Kijev da su američki visokoprecizni projektili GLSDB koje je Vašington obećao Ukrajini već na putu.

Ranije je britanski list „Fajnenšnal tajms“ pisao da se Zelenski 29. januara sastao sa Zalužnim i ponudio mu poziciju savetnika ukrajinskih vlasti nakon ostavke. List „Ekonomist“ je tvrdio da je Zalužnom ponuđena pozicija sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, ali je general odbio.

Glas javnosti/Azija tajms

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR