Glas Javnosti

U SIBIRU TEMPERATURA PALA ISPOD MINUS 50! Moskvu zatrpale rekordne snežne padavine za ovo doba godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Temperature u delovima Sibira pale su na minus 50 stepeni Celzijusa, dok su mećave prekrile Moskvu sa rekordnim snežnim padavinama, a mnogi letovi su odloženi ili odloženi.

U Republici Jakutiji (Saha), koja se nalazi u severoistočnom delu Sibira i gde se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svetu, temperature su pale ispod minus 50 stepeni Celzijusa, prema meteorološkim stanicama u tom regionu.


Zbog neobično ranog zahlađenja, temperature su čak niže od minus 50 stepeni Celzijusa u nekoliko oblasti Jakutije, ogromnog regiona samo nešto manjeg od Indije. Skoro cela Jakutija je u zoni permafrosta. U glavnom gradu Jakutske oblasti, koja se nalazi oko 5.000 kilometara istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 do minus 48 stepeni Celzijusa.





Temperature od minus 50 stepeni Celzijusa sve su manje uobičajene poslednjih godina zbog klimatskih promena, a permafrost sve više pokazuje znake odmrzavanja.
 


U ruskoj prestonici, neke od najvećih snežnih padavina koje su ikada viđene izazvale su kašnjenja na nekim aerodromima u ponedeljak, a piste su bile prekrivene debelim snegom.


Najmanje 54 leta su otkazana, a još pet je otkazano na tri najveća prestonička aerodroma, javila je novinska agencija RIA. Predviđa se da će temperature u Moskvi krajem ove nedelje pasti na oko minus 18 stepeni Celzijusa.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR