Glas Javnosti

TRUDO: Kina se mešala u izbore u Kanadi

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol kineske ambasade je izjavio da su pojedini kanadski političari pokušali da ocrne NRK i da za to nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

Kina je pokušala da se umeša u prethodne kanadske izbore, ali to nije uticalo na njihove rezultate, izjavio je premijer Džastin Trudo, dodajući da izgleda sasvim neverovatno da Peking podržava neku stranku u Kanadi, prenosi Rojters.

Trudo je, u svedočenju pod zakletvom pred parlamentarnom komisijom koja sprovodi javnu istragu o navodnom stranom mešanju u kanadske izbore 2019. i 2021, potvrdio da su izbori bili "slobodni i pošteni".

"Uprkos pokušajima nekih država da se mešaju, na tim izborima su odlučili Kanađani", dodao je Trudo.

Trudo je osnovao ovu komisiju prošle godine, na zahtev opozicionih poslanika koji su tražili istragu o eventualnom uticaju Kine na izbore.

Erin OTul, koja je tokom kampanje 2021. godine predvodila opozicionu Konzervativnu stranku, ocenila je da je kinesko mešanje koštalo njegovu stranku devet mesta u parlamentu, dodajući dodala da to nije promenilo tok izbora, na kojima je pobedila Trudoova Liberalna partija.

U ponedeljak je kanadska obaveštajna agencija saopštila da se Kina "tajno mešala" u kanadske izbore.

Portparol kineske ambasade u Kanadi izjavio je da je Trudo oklevetao NR Kinu i da zbog toga Kina duboko žali.

Portparol je dodao da su neki političari u Kanadi pokušali da ocrne Kinu i da za to nisu nisu ponuđeni nikakvi dokazi. "Kina nikada nije imala nikakav interes da se meša u unutrašnje stvari Kanade", rekao je portparol.

Peking je ranije negirao sve navode o mešanju u kanadske izbore.

Izbori su održani z trenutku hapšenja izvršnog direktora kompanije «Huavej», nakon čega je usledilo hapšenje dvojice Kanađana u Kini pod optužbom za špijunažu.

Sva trojica su oslobođena 2021. godine.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR