Glas Javnosti

Tramp sve bliži predsedničkoj kandidaturi

Svet
Autor: Glas javnosti

Pobedio u Nevadi

Bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio je na unutarpartijskim izborima u saveznoj državi Nevada, čime se dodatno približio izboru za predsedničkog kandidata Republikanske stranke.

Tramp, ubedljiv favorit u trci za predsedničkog kandidata republikanaca na izborima 5. novembra, bio je jedini jak kandidat koji je učestvovao na kokusima (caucuses) u Nevadi.


Kokusi su jedna od dve vrste unutarpartijskih izbora u SAD, koja podrazumeva niz lokalnih sastanaka širom savezne države, na kojima okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voleli da vide kao predsedničkog kandidata svoje stranke.

Na kokusima u Nevadi nije učestvovala bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koja je jedini protivkandidat Donaldu Trampu u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Hejli je dva dana ranije učestvovala na klasičnim predizborima (primaries) u Nevadi, na kojima je doživela težak poraz, osvojivši manje glasova od opcije „nijedan od ponuđenih kandidata“.

Tramp nije učestvovao na predizborima u Nevadi u utorak, jer oni ne donose nijednog delegata na završnoj konvenciji Republikanske stranke, u julu u Milvokiju, kada će zvanično biti imenovani njeni kandidati za predsednika i potpredsednika SAD.


U Nevadi se održavaju obe vrste unutarpartijskih izbora, zbog spora između Republikanske stranke i parlamenta te savezne države, koji je pod kontrolom Demokratske stranke.

Pre Nevade, Tramp je pobedio na unutarpartijskim izborima u Ajovi i Nju Hempširu.

Da bi postao predsednički kandidat Republikanske stranke, potrebno je da skupi 1.215 delegata, što bi mogao da ostvari već u martu.


Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR