Glas Javnosti

Tramp ostvario istorijski rezultat na izborima

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši američki predsednik Donald Tramp ostvario je ubedljivu pobedu na poslaničkim izborima republikanaca u Ajovi, osvojivši impresivnih 51 odsto glasova prema obrađenim podacima, što predstavlja 96 odsto glasova

Ovaj rezultat ga je značajno distancirao od konkurencije, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je zauzeo drugo mesto sa 21 odsto glasova.

Guverner DeSantis, iako je zadržao solidan rezultat, verovatno je bio razočaran osvajanjem drugog mesta u Ajovi, gde je uložio značajna sredstva i trud u kampanju. Treće mesto zauzela je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli sa 19 odsto glasova. Ankete sugerišu da bi Hejli mogla ostvariti bolje rezultate na narednim partijskim izborima u Nju Hempširu.


S Trampovim osvajanjem Ajove postignut je istorijski rezultat, budući da niko do sada nije imao tako ubedljivu prednost u ovoj državi. Tramp je dobio 20 delegata na nacionalnoj konvenciji, dok su DeSantis i Hejli osvojili osam, odnosno sedam delegata. Biznismen Vivek Ramasvamiju, koji je zauzeo četvrto mesto, podneo je ostavku odmah nakon trke i podržao Trampa.

Rezultati su brzo potvrđeni od strane glavnih američkih televizijskih mreža, koje su proglasile Trampa jasnim pobednikom. U poslednjoj anketi pre konvencije, Tramp je imao 48 odsto podrške, dok su Hejli i DeSantis imali 20 odnosno 16 odsto podrške.


Primarni izbori u Ajovi obeleženi su velikim brojem glasova i hladnim vremenom, a Tramp je apelovao na svoje pristalice da se pojave na skupovima, ističući važnost njihove podrške.

Važno je napomenuti da Ajova, iako mala i ruralna, ima simbolički značaj jer tradicionalno započinje predizbore. Partijski izbori će se nastaviti u narednim nedeljama i mesecima, vodeći do nacionalnih konvencija u julu i avgustu, gde će se zvanično potvrditi kandidati Republikanske i Demokratske stranke za predsedničke izbore u novembru. Trenutno nema naznaka da će trka biti značajno različita od one 2020. godine, kada su se sukobili Tramp i Džo Bajden.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR