Glas Javnosti

Švedska je pristupila NATO bloku

Svet
Autor: Glas javnosti

Protokol o pristupanju Švedske NATO bloku stupio je na snagu danas, 7. marta 2024. godine, saopštio je američki Stejt department.

Ova skandinavska država postala 32. članica Severnoatlantske alijanse. Kako je preneo švedski kanal TV4, ceremonija podizanja Švedske zastave u sedištu NATO-a u Briselu biće održana 11. marta.

Informaciju o prijemu Švdeske potvrdio je i premijer Švedske Ulf Kristerson, ukazujući da su danas sve države članice NATO-a prihvatile protokol o pristupanju te zemlje Alijansi.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozvao Švedsku da pristupi Severnoatlantskoj alijansi, ukazao je premijer i naglasio da će Švedska uskoro postati 32. članica NATO-a.

Predsednik Mađarske Tamaš Suljok potpisao je u utorak, 5. marta, nacrt zakona kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-u, čime su sve članice Alijanse prihvatile zahtev zvaničnog Stokholma.

Helsinki i Stokholm su predali zahtev za ulazak u blok nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Finska je zvanično postala 31. članica alijanse 4. aprila 2023. godine.

Prijem Švedske u vojni blok će imati negativne posledice, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, Rusija će preduzeti mere slične onima koje se razvijaju u kontekstu već završenog pristupanja Finske.


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 6. februara ukaz kojim je i zvanično naredio formiranje nova dva vojna okruga – Lenjingradski i Moskovski. Jedan od razloga formiranja novih vojnih okruga, kako je Putin objasnio novinaru Pavlu Zarubinu, bilo je širenje NATO-a prema ruskoj granici, tj. pristupanje Finske bloku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR