Glas Javnosti

Šolc tvrdi da u Nemačkoj raste neonacizam

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka sama ne može da podnese tako veliki teret pomoći Ukrajini, poručio je nemački kancelar

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da krajnje desničarske partije svi više dobijaju na značaju u Nemačkoj, 79 godina nakon što su sovjetski vojnici oslobodili logor smrti Aušvic 27. januara 1945. godine, prenosi RT na španskom.

"Stalno se pojavljuju novi izveštaji o neonacistima i njihovim mračnim mrežama. U isto vreme, desničari sve više dobijaju, raspiruju strah i seju mržnju", kazao je Šolc u govoru povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, ističući da "taj razvoj događaja nije nešto što jednostavno mora da se prihvati".

Njegov komentar je usledio usred masovnih demonstracija koje se održavaju u različitim gradovima te zemlje, u znak protesta protiv krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), nakon saznanja za navodni sastanak njenih članova sa neonacističkim aktivistima koji su razgovarali "o deportaciji miliona Nemaca i stranaca".

"Naša zemlja sada stoji. Milioni građana izlaze na ulice za demokratiju, poštovanje i međusobnu humanost. Uostalom, o tome se i radi. Ujedinjenost demokrata je ono što čini našu demokratiju jakom", naveo je.

Šolc se osvrnuo i na pomoć Ukrajini, napomenuvši da bi "druge zemlje EU trebalo da pruže veću pomoć Ukrajini, pošto Nemačka sama nije u stanju da podnese tako veliki teret".

"Ne bi trebalo da Nemačka ima tako veliki udeo u ukupnoj pomoći Ukrajini. Naš doprinos je da uradimo mnogo, ali i svi ostali moraju mnogo da urade", dodao je Šolc, rekavši da će EU na samitu 1. februara pokrenuti pitanje podele tereta u pružanju pomoći Kijevu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR