Glas Javnosti

SNIMAK NAPADA NA RUSKU FLOTU U NOVOROSIJSKU: Dron sa 450 kg eksploziva udara u desantni brod (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina je morskim dronovima u petak ujutru napala brodove Crnomorske flote u Novorosijsku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad osujećen i da nijedan brod nije oštećen.

- Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu pomorsku bazu Novorosijsk sa dva pomorska čamca bez posade - navelo je ministarstvo na svom kanalu na Telegramu.

Gradonačelnik Andrej Кravčenko tvrdi da su dronove presreli i uništili ratni brodovi "Olenegorski rudar" i "Suvorovec" koji su čuvali prilaze pomorskoj bazi u Novorosijsku.

Društvenim mrežama kruži međutim navodni snimak udara drona u brod, ali ne može se reći sa sigurnošću kad je tačno nastao.


Na jednom od snimaka vidi se snažna eksplozija i dim koji se uzdiže iznad vode.

Na trećem snimku navodno se vidi oštećeni "Olenegorski rudar" koji je nagnut na bok i koga tegljač vuče na remont.

Ukrajinske obaveštajne službe tvrde da su pogodile brod ruske flote "Olengorski rudar" i navele da je pretrpeo ozbiljnu štetu i da više nije u stanju da obavlja borbene misije.

Rojters prenosi da je jedan obaveštajni izvor rekao da su napad dronom izveli ukrajinska bezbednosna služba SBU i njena mornarica.


Vojni blogeri iz Ukrajine navode da je SBU izvela specijalnu operaciju u zalivu Novorosijsk i da je vodeni dron sa 450 kilograma eksploziva pogodio desantni brod na kome se nalazilo oko 100 članova posade.

Ruski vojni bloger Ribar navodi da su na meti ukrajinskih podvodnih dronova bili naftna postrojenja.

- Dronovi su verovatno napustili ušće Dunava u popodnevnim satima 3. avgusta. Potom su pod kontrolom bespilotne letelice "Tekever" krenuli ka istoku gde su čekali početak naleta bespilotnih letelica na Кrim koji se takođe dogodio noću. Važno je napomenuti da su u vreme napada i pokušaja udara na Novorosijsk u vazduhu bila tri izviđačka bespilotna letelica Ratnog vazduhoplovstva SAD i NATO (RК-4D Phoenik i dva MК-9A Reapers) i jedan avion R-8A na jugozapadu Crnog mora - navodi bloger.


Novorosijsk se nalazi na jugozapadu evropskog dela Ruske Federacije u Krasnodarskoj oblasti. Druga je ruska luka po važnosti na Crnom moru odmah posle Sevastopolja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR