Glas Javnosti

Skoro 2000 zemljotresa u jednom danu: Naučnici na tragu tektonskih misterija

Svet
Autor: Glas javnosti

Ova saznanja pomažu u boljem predviđanju i pripremi za prirodne katastrofe koje mogu nastati usled tektonskih pomaka.

Skoro 2.000 zemljotresa zabeleženo je u jednom danu blizu obale Kanade, što je događaj koji naučnici pažljivo posmatraju, povezujući ga s tektonskim promenama na okeanskom dnu.
 
Ovo područje, poznato kao Cascadia Subduction Zone, je posebno interesantno za naučnike jer predstavlja tačku gde se okeanska ploča Juan de Fuca i Severnoamerička ploča sudaraju i gde se kontinentalni blok oblikuje kao niz knjiga na polici, podložan deformacijama i klizišćima.
 
Ovi zemljotresi, iako relativno slabi, daju dragoceni uvid u složene geološke procese koji se odvijaju u ovoj regiji.

Teorija tektonike ploča, koja objašnjava kretanje geoloških ploča i kako one uzrokuju formiranje planina, vulkana i zemljotresa, revolucionisala je zemaljske nauke.
 
Prema ovoj teoriji, Zemljina litosfera je podeljena na velike stenovite ploče koje leže na delimično rastopljenom sloju stene poznatom kao astenosfera.
 
Kretanje ovih ploča jedne u odnosu na druge, po stopama koje se kreću od dva do petnaest centimetara godišnje, odgovorno je za mnoge geološke formacije poput Himalaja, Istočnoafričkog raseda i San Andreas Fault-a u Kaliforniji.


Ovakvi zemljotresi blizu obale Kanade mogu biti ključni za razumevanje složenih procesa tektonike ploča i potencijalno mogu biti znakovi većih geoloških događaja u budućnosti.
Ova saznanja pomažu u boljem predviđanju i pripremi za prirodne katastrofe koje mogu nastati usled tektonskih pomaka.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR