Glas Javnosti

SKANDAL U MAĐARSKOJ, ORBAN HITNO REAGOVAO! Predsednica pomilovala pedofila

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarska predsednica Katalin Novak izazvala je kontroverze nakon što je koristila svoja ovlašćenja da pomiluje osobu osuđenu kao saučesnik u prikrivanju slučaja pedofilije u domu za nezbrinutu decu.

Ova odluka izazvala je oštre reakcije opozicionih političara, a mnogi zahtevaju njen odstupanje.

Ana Donat, mađarska zvaničnica, izrazila je svoje neslaganje s odlukom, nazivajući je "moralno neshvatljivom" i ističući svoje razočaranje kao čoveka i majke.

Predsednica Novak je, reagujući na kritike, tvrdila da tokom njenog mandata nije bilo i neće biti mesta za pomilovanje pedofila. Međutim, ovo izjava nije umirila javnost.


Premijer Viktor Orban intervenisao je u ovom kontroverznom slučaju, najavljujući da će vlada podneti parlamentu ustavni amandman. Cilj ovog amandmana je onemogućiti pomilovanje za osobe osuđene za pedofiliju i saučesništvo.

Orban je jasno stavio do znanja da "predsednik Republike ne može ostvariti pravo na pojedinačno pomilovanje u slučaju krivičnog dela protiv maloletnog lica" i naglasio je potrebu isključivanja mogućnosti pomilovanja za počinioce zločina nad decom.


Očekuje se da će ovaj potez izazvati dalje političke rasprave u Mađarskoj dok se društvo suočava s ozbiljnim pitanjima o pravdi i zaštiti najranjivijih članova zajednice.

Glas javnosti/U01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR