Glas Javnosti

Severna Koreja zarađuje od TREPAVICA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja je prošle godine zaradila "milione dolara" zaobilazeći međunarodne sankcije i izvozeći veštačke trepavice označene kao kineske, a koje se prodaju širom sveta, preneo je Rojters.

Rojters je razgovarao sa 20 ljudi – uključujući 15 u industriji trepavica, te advokate i stručnjake za ekonomiju Severne Koreje – koji su opisali sistem u kojem kineske firme uvoze poluproizvode iz Severne Koreje koji se zatim kompletiraju i pakuju sa oznakom "Mejd in Čajna" (proizvedeno u Kini).

Upućeni su primetili da se trepavice potom distribuiraju na različita tržišta širom planete, uključujući zapadne zemlje, Japan i Južnu Koreju. Uz perike, ovaj proizvod predstavlja jedan od glavnih artikala severnokorejskog izvoza.


Rojters je procenio i da su u 2023. veštačke trepavice i perike činile oko 60 odsto severnokorejskih isporuka pripisanih Kini.

Procenjuje se da je Pjongjang prošle godine u Peking izvezao ukupno 1.680 tona veštačkih trepavica, brade i perika, u vrednosti od 167 miliona dolara.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je prokomentarisao da su njegova nacija i Severna Koreja "prijateljski susedi".

"Ne treba preuveličavati normalnu saradnju dveju zemalja, koja je legalna i u skladu sa zakonom", rekao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR