Glas Javnosti

RUSKI HAKERI PROVALILI U NAJTAJNIJE BAZE VELIKE BRITANIJE: Došli do podataka o podmornicama i oružju

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski hakeri objavili su tajne informacije sa britanskih vojnih i obaveštajnih sajtova, piše "Miror", dodajući da je procurilo hiljade stranica podataka koji bi kriminalcima mogli pomoći i da uđu u baze nuklearnih podmornica HMNB Klajd, laboratorije za hemijsko oružje u Porton Daunu i službe za prisluškivanje GCHK.

Ukradene su i informacije o zatvorima visoke bezbednosti, ali i ključnoj vojnoj lokaciji za sajber odbranu Britanije.

Tvrdi se da je za sajber napad odgovorna grupa "Lokbit" povezana s Rusijom, a da su se na njihovoj meti našle baze podataka kompanije "Zaun" zadužene za zaštitu sajtova maksimalne bezbednosti.

"Ovo je potencijalno veoma štetno po bezbednost nekih od naših najosetljivijih sajtova. Vlada treba da objasni zašto su kompjuterski sistemi ove firme bili tako ranjivi. Svaka informacija koja pruža bezbednosne aranžmane potencijalnim neprijateljima je veoma zabrinjavajuća", upozorio je laburistički poslanik Kevan Džons, član biračkog odbora Komons difens.

Grupu "Lokbit" britanski "Miror" opisuje kao najopasniju hakersku bandu na svetu čiji je ključni član Mihail Matvejev, koji se nakon napada na 1.400 globalnih ciljeva našao na FBI listi najtraženijih.

Dokumenta koja su procurela takođe uključuju izveštaj o narudžbini opreme u komunikacionom kompleksu GCHK u Kornvol, a curenje uključuje i podatke o bezbednosnoj opremi u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu u Vadingtonu, Linksu, gde je bazirana eskadrila dronova "reper", i kasarni "Kavdor", čiji se 14. signalni puk bavi elektronskim ratovanjem.

Stručnjak za bezbednost nazvao je incident "razornim udarcem po infrastrukturu nacionalne bezbednosti", preneo je "Miror", dok se poslanik Torijevaca Tobijas Elvud, inače predsednik odbora za odbranu upitao kako sve utiče na sposobnost britanskih odbrambenih institucija da nastave da funkcionišu bez pretnji od napada.



"Kako da se bolje odbranimo od mešanja koje podržava Rusija, koje je bez sumnje u vezi sa našim stavom podrške Ukrajini? Konačno, ovo je još jedan primer kako sukob više nije ograničen na tradicionalno bojno polje, već sada uključuje digitalni domen i postavlja sve veće zahteve pred bezbednosnim aparatima", tvrdi Elvud.

Kompanija "Zaun", međutim tvrdi da nema razloga za preteranu zabrinutost i dodaje da će "Lokbit" potencijalno imati pristup nekim istorijskim imejlovima, narudžbinama, crtežima i projektnim datotekama. 

"Ne verujemo da su poverljiva dokumenta uskladištena u sistemu ili da su kompromitovani. Kontaktirali smo Nacionalni centar za sajber bezbednost i pratimo savete. Zaun je žrtva sofisticiranog sajber napada i preduzeo je sve razumne mere da ublaži svaki napad na naše sisteme", ističu iz ove kompanije.

Profesor i stručnjak za bezbednost i obaveštajne poslove Entoni Glis komentariše da iako naziv ove firme na nemačkom jeziku može da znači "ograda"- sve njihove bezbednosne ograde su sada srušene.


"To je razoran udarac našoj infrastrukturi nacionalne bezbednosti zbog detalja koji će procuriti na darknet o bezbednosnoj opremi obezbeđenoj osetljivim sajtovima – uključujući i dom britanskog nuklearnog sredstva odvraćanja. To pokazuje sa kojom lakoćom hakeri povezani sa Rusijom mogu da provale kompjuterske sisteme velike snage", komentariše Glis.

Svaka neprijateljska obaveštajna služba dala bi svoju desnu ruku da se dokopa ovakvih detalja, tvrdi "Miror", dodajući da pristup specifičnoj bezbednosnoj opremi na osetljivom mestu neprijateljima pruža bogatu sliku o tome šta se zapravo tamo nalazi.

Glas javnosti/Raša tudej

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR