Glas Javnosti

Ruski hakeri napali Majkrosoft

Svet
Autor: Glas javnosti

Majkrosoft je saopštio da je grupa pod pokroviteljstvom ruske države hakovala njegove korporativne sisteme 12. januara i ukrala neke e-poruke i dokumente s računa njegovih zaposlenih.

Ruska grupa uspela je da pristupi „vrlo malom procentu“ Majkrosoftovih korporativnih računa e-pošte, uključujući članove višeg rukovodstva i zaposlene u sajberbezbednosti, pravnim i drugim funkcijama, saopštila je kompanija.

Majkrosoftov tim za istraživanje pretnji rutinski istražuje hakere iz nacionalnih država kao što je ruski Midnight Blizzard, za koji kažu da je povezan s napadom. Ruska hakerska grupa poznata u industriji kibernetičke bezbednosti kao Nobelium, ili Midnight Blizzard, upotrebila je „napad širenjem lozinki“ počevši od novembra 2023. za probijanje Majkrosoftove platforme, objavila je kompanija u blogu.

Hakeri koriste ovu tehniku za infiltraciju u sisteme kompanije koristeći istu lozinku na više računa. Ruska ambasada u Vašingtonu i Ministarstvo inostranih poslova nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Majkrosoft je rekao da je istražio incident i prekinuo zlonamernu aktivnost, blokirajući pristup aktera pretnje svojim sistemima.

„Ovaj napad nije rezultat ranjivosti u njezinim proizvodima ili uslugama. Do danas nema dokaza da je akter prijetnje imao bilo kakav pristup korisničkim okruženjima, proizvodnim sistemima, izvornom kodu ili AI sistemima“, saopštila je kompanija.

Majkrosoftovo otkrivanje usledilo je nakon novog regulatornog zahteva koji je u decembru implementirala američka Komisija za vrednosne papire i berzu (SEC) koji nalaže firmama u javnom vlasništvu da odmah objave kibernetičke incidente.

Midnight Blizzard je takođe poznat kao APT29 ili Cozy Bear među istraživačima sajberbezbednosti i povezan je s ruskom špijunskom agencijom SVR, prema američkim izvorima. Hakerska grupa je najpoznatija po svojim upadima u Nacionalni odbor Demokratske stranke 2016.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR