Glas Javnosti

RUSKE SNAGE OPKOLJENE U BAHMUTU! Ukrajinski komandant objavio JEZIVI SNIMAK sa fronta

Svet
Autor: Glas javnosti

Komandant ukrajinske vojske Aleksandar Sirski tvrdi da su njegove snage zarobile pripadnike ruskih jedinica u Bahmutu i da neprestano granatiraju položaje neprijatelja.

- Neprijatelj je zarobljen u Bahmutu. Grad je pod vatrenom kontrolom odbrambenih snaga - saopštio je danas na svom kanalu na Telegramu komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Sirski je objavio snimak na kome se navodno vidi kako ukrajinske snage uništavaju ruske položaje na krovovima zgrada u razorenom gradu.

- Vazdušno izviđanje otkrilo je položaj Rusa sa protivoklopnim oružjem. Vojnici 77. brigade efikasno su uništili Ruse. Rad se nastavlja. Neprijatelj izbija sa položaja - navodi Sirski.



Zamenica ministra odbrane Hana Malijar navodi da Oružane snage Ukrajine već nekoliko dana drže pod vatrom ulaze i izlaze u Bahmut, ali i kretanje pripadnika ruskih jedinica po gradu.

- To je postalo moguće zahvaljujući činjenici da su naše trupe preuzele kontrolu nad glavnim dominantnim visovima oko Bahmuta - napominje Malijar.

Ramzan Kadirov, čečenski lider, podsetimo, saopštio je da je specijalna brigada "Ahmat" hitno premeštena na front kod Bahmuta.

Pojedini ruski vojni blogeri takođe danima upozoravaju da je situacija kod Bahmuta kritična i da je Rusija na područje severno od grada hitno poslala rezervne snage.

- Alarmantne informacije dolaze iz područja severno od Bahmuta gde je raspoređena jedinica 3. armijskog korpusa koja nema dovoljno vojnika. Neprijatelj na tom području napreduje, a koliko duboko ne mogu reći. Malo je informacija, međutim, tamo su hitno otišle rezerve - napisao je vojni bloger i nekadašnji pripadnik FSB Igor Strelkov na Telegramu.

Tamo se inače nakon povlačenja Vagnera nalaze snage regularne ruske vojske i paravojna jedinica poznata kako Oluja Z koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane.

Ukrajinska vojska svakodnevno tvrdi da ostvaruje napredak na frontu kod Bahmuta i navodi da napadaju grad sa severne i južne strane kako bi slomili rusku odbranu. Stručnjak ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije Mikola Bielieskov navodi da je plan Kijeva da što više ruskih snaga veže za Bahmut.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, podsetimo, razvio je 20. maja rusku zastavu u Bahmutu i proglasio pobedu nad ukrajinskim snagama. Jedinice Vagnera su se nakon osvajanja grada povukle i predale položaje regularnim snagama.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu.

Bitka za Bahmut, verovatno najkrvavija od početka rata, počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine. Krvava borba je prema navodima ruskih medija trajala čak 224 dana.

Glas javnosti/K04S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR