Glas Javnosti

RUSIJA STVARA NOVI KORPUS! Vagner dobija naslednika

Svet
Autor: Glas javnosti

Vagner dobija naslednika u Africi

Iako je ruska paravojna grupa Vagner ostala bez lidera Evgenija Prigožina, koji je poginuo prošlog avgusta u padu aviona, to ne znači da će organizacija prestati da deluje.

Moskva, naime, od Vagnera, koji je bio aktivan u ratu u Ukrajini, formira Afrički korpus, koji će se ne samo boriti za ruske interese, već i kontrolisati njihove operacije na kontinentu, pišu Blumberg i Indipendent, a ruski nezavisni portal Nastojašćeje vremja vodi da sve vode ljudi iz bliskog kruga Kremlja.


Zamenik ministra odbrane general Junus-Bek Jevkurov i general Vojnoobaveštajne službe GRU Andrej Averjanov dobili su zadatke da rukovode Afričkim korpusom. Ruske redakcije Radio Slobode i projekta "All Eyes on Wagner" pisale su da je diplomata Denis Pavlov formalno postao novi vođa ruskih plaćenika u Africi.

Prethodno je radio u ruskim misijama u Unesku, EU i UN u Parizu, Ženevi i Briselu, a istraživanja su pokazala da je usko povezan sa ruskom obaveštajnom službom FSB i Ruskom spoljnom obaveštajnom službom (SVR). O Afričkom korpusu kao nasledniku Vagnera govorio i Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana”, bliskog ruskom Ministarstvu odbrane.


Ruske vlasti regrutuju ljude za Afrički korpus. Nova vojna formacija planira da do sredine godine sakupi korpus od 20.000 bivših vagnerovaca. Zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, Rusija je pojačala svoje vojno prisustvo u Sudanu i Libiji, a nakon formiranja Afričkog korpusa njeni predstavnici biće stacionirani u Burkini Faso, Libiji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Nigeru.

Posle serije prevrata u zemljama Sahela i izvesnog vakuuma, koji je nastao gubitkom uticaja, pre svega Francuske, sada Rusija želi da se pozicionira na tom prostoru. 


Kako navodi Blumberg, pozivajući se na izvore u Rusiji, oko 100 ruskih plaćenika je već stiglo u Burkinu Faso, kako bi nadgledali bezbednost lidera zemlje Ibrahima Traorea.

Pored toga, planirana je izgradnja vojne baze u Centralnoafričkoj Republici, gde je već stacionirano 2.000 ruskih vojnika. 

Navodno, kontrolu nad bivšim Vagnerovim plaćenicima u potpunosti su preuzele strukture Ministarstva odbrane. 


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR