Glas Javnosti

Rusi napravili napredniji snajper od američkog "bareta"

Svet
Autor: Glas javnosti

Najnovije ruske snajperske puške MC-572 uskoro će se koristiti u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštili su u kompaniji holdinga „Visokoprecizni kompleksi“, koja je deo „Rosteha“.

„Trenutno se snajperska puška testira, proveravaju se njene mogućnosti u različitim uslovima eksploatacije. Tokom testiranja je doneta odluka o maloj korekciji konstrukcije kako bi se poboljšala njena ergonomija. Plan je da se u bliskoj budućnosti MC-572 koristi u zoni specijalne vojne operacije“, rekli su u holdingu.

Holding je u avgustu prošle godine saopštio da je MC-572 prema uporednim testovima nadmašio američki „baret“ po preciznosti četiri puta. Prema podacima kompanije, na uporednim testovima iz „bareta“ u krug od šest centimetara ispali pet metaka, a MC-572 toliko metaka ispali u krug od 1,5 centimetara.

U klasifikaciji na Zapadu se ove puške nazivaju antimaterijalnim, jer zbog svog kalibra i vatrene moći mogu da unište laku oklopnu tehniku, objekte i druge materijalne ciljeve neprijatelja.

U holdingu su podsetili da su u 2023. godini proizveli i testirali novu snajpersku pušku velikog kalibra 12,7h108 milimetara.
Puška je prvi put predstavljena na sajmu „Armija-2023“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR