Glas Javnosti

Rusi i Belorusi prave satelit

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski i beloruski naučnici uspešno rade na proizvodnji novog satelita sa jedinstvenim karakteristikama, izjavio je državni sekretar Savezne države Dmitrij Mezencev u intervjuu listu „Izvestija“.

„Kompanija ‘Roskosmos’ i Nacionalna akademija nauka Belorusije uspešno rade na projektima za 2027-2028. godinu, među kojima je i novi zajednički rusko-beloruski satelit koji može da osmatra Zemlju sa jedinstvenim karakteristikama. To je neophodno za ekonomiju, kao i za odbranu i bezbednost“, rekao je on.

Mezencev je naveo da Belorusija nije samo zemlja čija je državljanka Marina Vasiljevskaja boravila na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS), već je i zemlja jer se centar upravljanja letovima u kosmos nalazi ne samo u Podmoskovlju već i u Minsku.
Državni sekretar Savezne države je podsetio da je 2023. godine zabeležena rekordna razmena robe između dve zemlje u vrednosti od 54 milijardi dolara.

„Praktično je 25 milijardi dolara obim izvoza iz Republike Belorusije u Rusku Federaciju. Tražene su mašine, mehanizmi, oprema, ostvaruju se rezultati u radu preduzeća u oblasti mikroelektronike i elektronike, kao i u radu u kosmosu“, istakao je on.

Mezencev je dodao da je već ostvareno više od 900 aktivnosti za realizaciju 28 integracionih programa.
Zaključio je da je potrebna neka vrsta podešavanja, ali da i parlamenti i vlade regiona, gradovi-pobratimi i kompanije rade na konsolidaciji i povećanju ekonomskog potencijala, kako bi se osigurala konkurentnost.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR