Glas Javnosti

Rast proizvođačkih cena u SAD-u dostigao vrhunac u poslednjih šest meseci, predvođen energijom i hranom

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovaj skok u proizvođačkim cenama ukazuje na potencijalno veće troškove za potrošače i može biti znak predstojećih inflacionih pritisaka u ekonomiji.

U februaru 2023, Sjedinjene Američke Države su zabeležile značajan rast proizvođačkih cena, sa povećanjem od 0,6% u odnosu na prethodni mesec, što je najveći mesečni rast u poslednjih šest meseci.
Ključni pokretač ovog rasta bio je sektor energenata, koji je zabeležio rast od 4,4%, dok su cene hrane porasle za 1%.
Osim toga, cene osnovnih roba bez hrane i energije porasle su za 0,3%. Sektor usluga nije zaostajao, sa rastom od 0,3%, gde se posebno ističe povećanje u oblasti prevoza i skladištenja za 0,9%.

Ovaj skok u proizvođačkim cenama ukazuje na potencijalno veće troškove za potrošače i može biti znak predstojećih inflacionih pritisaka u ekonomiji.
Pored toga, na godišnjem nivou, proizvođačke cene su zabeležile rast od 1,6% u februaru 2023, što ukazuje na kontinuirani ekonomski rast i promenljive tržišne uslove.

Analizirajući detaljnije, u sektoru hrane, došlo je do varijacija u cenama pojedinih proizvoda, sa značajnim rastom cene mesa za 2,2% i povrća za 8,9%, dok su cene svežeg voća i lubenica pale za 12,7%.
U energetskom sektoru, pored općeg rasta, posebno se ističe povećanje cene benzina za 6,8% i dizel goriva za 15,9%, što može imati dalje reperkusije na transportne troškove i konačno na cene potrošačkih dobara.


U sektoru usluga, zabeležen je blagi rast, ali su pojedine podkategorije, poput trgovine, zabeležile pad od -0,3%.
Ovo ukazuje na mešovite tržišne uslove unutar sektora usluga. Transport i skladištenje su pokazali zdrav rast, što može biti odraz povećane ekonomske aktivnosti i potrebe za distribucijom roba.

Povećanje proizvođačkih cena u SAD-u u februaru 2023. predstavlja važan ekonomski signal koji može imati široke posledice, ne samo na domaćem tržištu, već i globalno, s obzirom na ulogu američke ekonomije u svetskim finansijskim tržištima.
Analitičari pažljivo prate ove trendove kako bi procenili moguće efekte na inflaciju, monetarnu politiku i ekonomski rast.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR