Glas Javnosti

PUTNICA KRIJUMČARILA OTROVNE ŽABE U KOLUMBIJU: U prtljagu pronađeno 130 otrovnih žaba

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedna žena optužena je za trgovinu divljim životinjama nakon što je kolumbijska policija u njenom prtljagu pronašla 130 otrovnih žaba na aerodromu u Bogoti.

Žabe su pronađene u malim plastičnim posudama u kojima se najčešće drže fotografski filmovi, i bile su dehidrirane i pod stresom.

Državljanka Brazila, koja je putovala u mesto Sao Paolo preko Paname, rekla je da je dobila žabe na poklon od lokalne zajednice na jugu Kolumbije.


Lokalna policija je saopštila da svaka žaba može da dostigne cenu od oko 1.000 američkih dolara.

Sekretar za ekologiju Bogote Adrijana Soto rekla je da bi kazna za posedovanje jedne od ovih žaba, poznatih kao harlekin žabe, mogla da dostigne oko 56 miliona pezosa (14.300 dolara).

Njihove kožne žlezde proizvode veoma jak otrov koji su u prošlosti koristili starosedioci da oblažu vrhove strelica koje koriste za lov. Otrov je dovoljno jak da ubije male životinje.

Žabe harlekin, manje od ljudskog palca, su kritično ugrožena vrsta koja se može naći u vlažnim šumama duž pacifičke obale između Ekvadora i Kolumbije, te u drugim zemljama Centralne i Južne Amerike.

Zbog svog statusa ugrožene vrste veoma su tražene kod privatnih kolekcionara na međunarodnim tržištima, navodi lokalna policija.

Trgovina divljim životinjama je uobičajena u Kolumbiji i širom Latinske Amerike, regiona bogatog biodiverzitetom. Vodozemci, mali sisari i delovi morskih životinja, poput onih kod ajkula, posebno su popularni među dilerima.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR