Glas Javnosti

Preminuo osnivač omiljenog lanca prodaje

Svet
Autor: Glas javnosti

Lanac, koji je sada globalna kompanija, prodaje uglavnom potrepštine ispod dolara po komadu

Hirotake Jano, japanski milijarder, osnivač kompanije Daiso Industries, koji je pomogao u popularizaciji koncepta diskontne prodavnice sve za dolar (nešto poput naših radnji sve za 100 dinara), umro je od zatajenja srca javljaju strani mediji.

U saopštenju kompanije navodi se da je Jano preminuo u Hirošimi 12. februara. Članovi uže porodice održali su privatnu sahranu i biće organizovana komemoracija, dodaje se.

Janoova neto vrednost iznosila je oko 1,9 milijardi dolara u vreme smrti, prema Blumbergovom indeksu milijardera.


Nakon što je 1967. diplomirao na Univerzitetu Čuo u Tokiju, Jano je radio različite poslove pre nego što je oko pet godina kasnije osnovao malu radnju koja je prodavala proizvode za 100 jena, što je tada bilo ekvivalentno oko 30 centi, prema Daisou.

Osnovao je kompaniju 1977. godine, nazvavši je Daiso, što u prevodu znači „stvarati nešto veliko".

Lanac, koji je sada globalna kompanija, prodaje sve vrste poslastica i potrepština za domaćinstvo, uključujući kancelarijski materijal i grickalice, uglavnom ispod dolara po komadu.

Prerasla je u maloprodajno carstvo, sa preko 4.360 prodavnica širom Japana i više od 990 prodavnica u inostranstvu do kraja 2023. godine, navodi se na veb stranici.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR