Glas Javnosti

Poljaci zbog Rusa podigli borbenu gotovost

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljska i njeni saveznici u NATO-u podigli su borbenu gotovost i pripremili avione zbog operacija ruske avijacije dugog dometa u Ukrajini, objavila je Operativna komanda poljskih oružanih snaga na društvenoj mreži Iks.

„Upozoravamo da poljski i saveznički avioni deluju u poljskom vazdušnom prostoru, što može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje. Ove noći pojačana je aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju poljske vojske.

Jutros u 04.50 časova širom Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad. U međuvremenu, komanda poljske vojske uverila je stanovništvo da su „sve neophodne procedure za obezbeđenje bezbednosti poljskog vazdušnog prostora pokrenute i da se situacija prati“.


Ovo nije prvi put da se Poljska uznemirila zbog rada ruske vojske. Tako je 24. marta rukovodstvo poljske vojske saopštilo da je ruska raketa navodno uletela na teritoriju njihove zemlje na putu do cilja u Ukrajini.

Prema rečima Poljaka, granata je uletela u vazdušni prostor Poljske u blizini sela Oserdov u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom i napustila ga 39 sekundi kasnije, skrenuvši ka Lavovu. Zvanično, ruska strana to nije priznala.

Ali u Ukrajini je izjava poljske vojske izazvala ogorčenje. „Poljska je trebalo da obori rusku raketu, izdali su nas”, jedan je od najčešćih komentara kojima su Ukrajinci punili društvene mreže.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR