Glas Javnosti

POLITIKO: Nemačka je šuplja kao sito!

Svet
Autor: Glas javnosti

Curenje razgovora nemačkih oficira posejalo je podele na Zapadu, diskreditovalo kancelara Nemačke Olafa Šolca i smanjilo šanse da Ukrajina dobije rakete "taurus", ali i ukazalo na to da je nemačkoj obaveštajnoj službi neophodan remont, piše "Politiko".

List dodaje da je zahvaljujući ovome ruski lider Vladimir Putin imao sjajnu nedelju, ali da je toj sreći kumovao upravo Šolc budući da je uoči objavljivanja snimka nemačkih oficira Bundesvera koji razmatraju napad na Krimski most i pominju slanje "taurusa" Kijevu, tvrdio da pomenuti projektili neće biti isporučeni Ukrajini jer bi to zahtevalo i slanje vojnika u ratnu zonu, što bi pak učinilo da Nemačka postane ruska meta.

 

"Politiko" ističe i da je snimak otkrio detalje o razmeštanju projektila "storm šedou" i potvrdio prisustvo britanske vojske u Ukrajini, što Šolc ne uzima kao opciju za svoju vojsku, a to je pocrtalo podele među zapadnim sponzorima ukrajinskog rata protiv Rusije.

Komentarišući opasku ministra odbrane nemačke Borisa Pistorijusa da je ovde reč o Putinovom "informacionom ratu", briselski portal piše da se ipak radi o staromodnoj špijunaži, a ne ratu dezinformacijama.

"Kako god, iz Nemačke curi kao kroz sito, a njenoj kontraobaveštajnoj odbrani je potrebna revizija. Štaviše, ništa što su vojnici rekli tokom razgovora nije izmanipulisano, što ovaj snimak čini snažnim: to nije dezinformacija već necenzurisana informacija", konstatuje "Politiko".

Snimak razotkriva institucionalnu frustraciju nemačke vojske i njenu zbunjenost zbog kancelarove nepopustljivosti u vezi sa slanjem krstarećih projektila Ukrajini. A na nesreću kijevskog režima, objavljivanje razgovora je dodatno smanjilo šanse da ta država dobije "tauruse", bar za sada. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR