Glas Javnosti

PEŠČANA OLUJA ZATRPALA ZEMLJU: Diše se "na škrge" i ne vidi se prst pred nosom (Foto)

Svet
Autor: Glas javnosti

Peščana oluja spustila se danas na Irak i primorala vlasti da zatvore aerodrome, škole, univerzitete i javne ustanove širom zemlje.

Ovo je osma peščana oluja od sredine aprila koja je pogodila Irak, već "načet" degradacijom tla, intenzivnim sušama i malim količinama padavina zbog klimatskih promena.

U prethodnoj oluji, početkom maja, jedna osoba je stradala dok je 5000 hospitalizovano zbog respiratornih problema.

Gusti oblak prašine u ponedeljak je obavio glavni grad Bagdad i u narandžasto "obojio" prestonicu i druge gradove, javili su dopisnici AFP-a.

Žuti i narandžasti pesak prekrio je krovove zgrada, automobile i čak se uvukao u domove i drastično smanjio vidljivost na samo 300 metara na aerodromu u Bagdadu, što je navelo vlasti da zatvore vazdušni prostor i zaustave letove, izvestila je državna novinska agencija INA.

Aerodromi u Nadžafu i Sulejmaniji takođe su zatvoreni.
peščana oluja

Vlasti u sedam od 18 iračkih provincija, uključujući Bagdad, naredile su da se zatvore vladine kancelarije.

Zdravstvene jedinice širom zemlje su, međutim, ostale otvorene, pošto su vlasti upozorile da su najugroženiji stari i ljudi koji boluju od hroničnih respiratornih bolesti i srčanih oboljenja.

Škole širom zemlje takođe su zatvorene, a ispiti za kraj godine odloženi za utorak. Univerziteti su takođe odložili ispite.

Očekuje se da će najnovija peščana oluja postepeno stati do ponedeljka uveče, saopštile su meteorološke službe.
peščana oluja u Iraku

Bliski istok je oduvek bio pogođen prašinom i peščanim olujama, ali su poslednjih godina sve češće i intenzivnije.

Trend je povezan sa prekomernom upotrebom rečne vode, povećanjem broja brana, prekomernom ispašom i krčenjem šuma.
Irak je bogat naftom i na arapskom je poznat kao zemlja dveju reka, što je aluzija na reke Tigar i Eufrat. Ali snabdevanje vodom opada godinama, a Irak je klasifikovan kao jedna od pet zemalja sveta najranjivijih na klimatske promene i dezertifikaciju.

U aprilu je zvaničnik ministarstva životne sredine upozorio da bi se Irak mogao suočiti sa "272 dana prašine“ godišnje u naredne dve decenije, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR