Glas Javnosti

PAPRENA CENA PREKRŠAJA: Kolike su kazne za pešake u Nemačkoj?

Svet
Autor: Glas javnosti

Mnogi nisu ni svesni da su pešaci učesnici u saobraćaju. Dok su sankcije za vozače dobro poznate, pešaci često zanemaruju činjenicu da policajci i njima mogu da napišu kaznu.

U Nemačkoj, na primer, pešake čeka kazna do 350 evra za kršenje saobraćajnih propisa.

Član 25. nemačkog Zakona o saobraćaju uređuje pravila za pešake. Prekršaji uključuju i neovlašćeni ulazak na auto-put (10 evra), te stupanje na kolovoz uprkos postojanju trotoara ili bankine (5 evra).


Pored toga, kažnjivo je trčanje van grada levom stranom puta (5 evra), nepažljiv prelazak puta ili prelazak puta na nedozvoljenim mestima (do 10 evra).

Kažnjivo je i nepropisno prelaženje barijere (do 10 evra) i ignorisanje crvenog svetla na semaforu (do 10 evra).

Ponovljeno kršenje pravila ne samo da rezultira većim kaznama, već i upisivanju bodova u saobraćajnom registru. U najgorem slučaju može vam biti oduzeta vozačka dozvola.

Situacija postaje posebno problematična kada pešaci ili biciklisti prelaze preko pružnog prelaza uprkos zatvorenoj rampi. U takvim slučajevima postoji opasnost od novčane kazne i do 350 evra.

Prema medijskim izvještajima, isto nedolično ponašanje u automobilu može da bude kažnjeno i od 700 evra, dva boda u vozačkoj dozvoli i tri meseca zabrane vožnje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR