Glas Javnosti

Papa Franja na udaru OŠTRIH kritika zbog svojih izjava upućenim mladim Rusima

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Franja našao se na udaru kritika

Papa Franja našao se na udaru kritika jer je pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su naslednici careva poput Petra Velikog, na koga se pozvao ruski predsednik Vladimir Putin kada je pravdao invaziju na Ukrajinu.


Papina pohvala ruskom istorijskom carstvu izaziva oštre kritike.
„Nikada nemojte zaboraviti nasleđe“, rekao je Franjo u video govoru u petak mladim katolicima u Sankt Peterburgu. „Vi ste naslednici Velike Rusije: Velike Rusije svetaca, vladara, Velike Rusije Petra I, Katarine II, te imperije.


U komentarima na video snimcima katoličkoj omladini u Sankt Peterburgu, u Rusiji, u petak, papa Franja je hvalio ruske vladare iz 18. veka i Veliku Rusiju kojoj su pomogli da se stvore — carstvo na koje se predsednik Vladimir Putin pozvao u okvirima svoje invazije na Ukrajinu .

„Nikada nemojte zaboraviti nasleđe“, rekao je Fransis. „Vi ste naslednici Velike Rusije: Velike Rusije svetaca, vladara, Velike Rusije Petra I, Katarine II, te imperije — velike, prosvećene, velike kulture i velikog čovečanstva.


foto:printscreen/tviter 

Papa, koji je završavao svoje obraćanje na zatvaranju konferencije fokusirane na mlade članove crkve u Sankt Peterburgu, prešao je sa svojih pripremljenih komentara na španskom kako bi pozvao publiku na italijanskom da imaju na umu istoriju. Vatikan je objavio samo pripremljene primedbe, ali na snimku koji su kasnije kružile verske agencije vidi se da on daje dodatne komentare.


Dok je Franjo u poslednjih godinu dana dosledno podržavao mir i Ukrajince koje je nazvao „mučenicima“ u borbi protiv ruskih invazijskih snaga, njegovi komentari su brzo kritikovani u Ukrajini i drugim zemljama u blizini Rusije koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza. .

„Veoma je žalosno da ruske ideje velike države, koje su, u stvari, uzrok hronične agresije Rusije, svesno ili nesvesno, dolaze iz papinih usta“, napisao je na Fejsbuku Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Bivši estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves napisao je na platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter, da su te primedbe „zaista odvratne“.


A poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, Svjatoslav Ševčuk, izdao je saopštenje u kojem ističe „bol“ i „razočarenje“ izazvano papinim izjavama i poziva Svetu Stolicu da razjasni Franjine komentare kako bi sprečila „svaku manipulaciju namerama, kontekst i izjave koje su dodeljene Svetom ocu“.


Gospodin Putin — koji je prošle godine sebe uporedio sa Petrom Velikim — je tokom proteklih 18 meseci koristio ideju o ponovnoj izgradnji Ruske imperije da uokviri invaziju na Ukrajinu, koja je bila sovjetska država do 1991. godine, kada se SSSR raspao. On je takođe predstavio invaziju kao pokušaj „da se stavi tačka na rat koji je pokrenuo Zapad“, kako je to rekao prošle nedelje.

Papin pripremljen govor, objavljen u vatikanskom biltenu koji nije pominjao njegove završne izjave, vrtio se oko važnosti mladih ljudi da grade mostove između generacija.

„Pozivam vas da budete sejači, da posejete seme pomirenja, sićušno seme koje u ovom zimskom vremenu rata neće za trenutak proklijati na smrznutom tlu, ali će u budućem proleću cvetati“, navodi se u transkriptu Vatikana.



foto:printscreen/tviter

Činilo se da je u prvim mesecima sukoba Franja izbegavao da bira stranu i uzdržavao se od otvorene kritike ruskog predsednika ili glavnog verskog podržavaoca rata, patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila. U maju, nakon video-konferencije sa Kirilom, Fransis je promenio kurs i upozorio Kirila da se „ne pretvara u Putinovog dečaka na oltaru“.

Vatikan je u ponedeljak izdao saopštenje u kojem se navodi da pontifik nikada ne zauzima politički stav i da se njegove reči „treba čitati kao glas podignut u odbranu ljudskog života i vrednosti koje se s njim vezuju“.


Tvrdilo je da je papa uvek osuđivao „moralno nepravedan, neprihvatljiv, varvarski, besmislen, odvratan i svetogrdni“ rat.

Mirovni izaslanik koji je poslao papa, kardinal Mateo Zupi, otputovao je u Ukrajinu, Rusiju i Sjedinjene Države kako bi omogućio mirovne pregovore tokom leta.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR