Glas Javnosti

PANIKA! UKRAJINA OSTALA BEZ NAJVEĆE HIDROELEKTRANE: Strah da brana Dnjepar ne popusti (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Hidroelektrana Dnjepar, najveća u Ukrajini, prestala je sa radom pošto je pogođena tokom ruskih raketnih napada, navodi Igor Sirota, direktor Ukrhidroenerga.

- Objekat GES-2 je ugrožen, ne znamo u kom obimu i sa kojom snagom će moći da radi, nalazi se u kritičnom stanju. HE-1 takođe ne radi tako da pokušavamo da podignemo ventile i ispustimo vodu - navodi Sirota.

Dnjeparska hidroelektrana je prema njegovim rečima prestala da radi nakon dva direktna pogotka na hidroelektranu-1 i hidroelektranu-2. Mašinska soba i elektro oprema su potpuno uništeni. Ukrhidroenergo je prethodno, podsetimo, izvestio da je jedan od pogodaka pogodio hidraulične konstrukcije i branu.

- Nema pretnje od prodora. Situacija na brani stanice je pod kontrolom - naveli su iz kompanije.


Policija Zaporoške oblasti blokirala je posle napada saobraćaj duž brane hidroelektrane.

DneproGES se nalazi na reci Dnjepar u gradu Zaporožje. To je peta etapa Dnjeparske kaskade hidroelektrana. Trenutno je ovo najveća hidroelektrana pod kontrolom Кijeva.

Ranije je šef ministarstva energetike Ukrajine German Galuščenko rekao da je Rusija izvršila "najveći napad" na ukrajinski energetski sektor u poslednje vreme.

- Rusija nema cilj samo da ošteti objekte već da ponovo pokuša da izazove veliki kvar u radu energetskog sistema zemlje kao prošle godine - naglasio je Galuščenko.


Više od 700.000 stanovnika Harkovske oblasti ostalo je bez struje usled raketnog napada.

- Energetski sistem Ukrajine pretrpeo je najmoćniji napad svih vremena. Jutrošnji napad na energetski sistem Ukrajine bio je najveći svih vremena i karakteriše ga upotreba kombinovanog naoružanja. Napad je izveden u različitim regionima Ukrajine, na termoelektrane i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo - izjavio je šef energetske kompanije Ukrenergo Vadim Кudricki.

Rusija je tokom prethodne noći, podsetimo, izvela novi masivan napad projektilima i dronovima na infrastrukturne objekte širom Ukrajine.

Uzbuna za vazdušni napad bila je proglašena u celoj Ukrajini dok su eksplozije zabeležene u Кijevu, Vinici, Harkovu, Krivom Rogu, Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Hmeljnickiju...

Mediji navode da je prema preliminarnim podacima u napadu poginulo najmanje dvoje ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u napadu na Ukrajinu učestvovalo 90 raketa i 60 dronova kamikaza. Zelenski je rekao da su mete masovnog granatiranja bile elektrane, dalekovodi, brana hidroelektrane, stambene zgrade...

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR