Glas Javnosti

OVO JE RUSKA RAKETA KOJU NIKO NE MOŽE DA UNIŠTI: Ukrajina je u najvećem problemu od početka rata

Svet
Autor: Glas javnosti

Po prvi put od početka rata u Ukrajini, Rusija je počela da koristi modifikovanu, bolju verziju rakete Cirkon.

Ovo predstavlja preokret, imajući u vidu da se upravo Cirkon smatra neuništivim naoružanjem, za koje protivvazdušne odbrane nemaju rešenje.

Kako navode ukrajinski zvaničnici, imaju dokaze da je Rusija ispalila naprednu hipersoničnu raketu – za koju stručnjaci kažu da je gotovo nemoguće oboriti – po prvi put u ratu koji traje skoro dve godine. U pitanju je napredna verzija rakete Cirkon.

Kijevski naučno-istraživački institut forenzičke ekspertize, kojim upravlja vlada, naveo je da ostaci pronađeni nakon napada na ukrajinsku prestonicu 7. februara ukazuju na upotrebu hipersonične krstareće rakete Cirkon od strane ruske vojske.


(Foto: Jutjub)

„Oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova, kao i karakteristike vrste oružja ukazuju na prvu upotrebu Cirkona u borbi“, saopštio je institut, koji je deo ukrajinskog ministarstva pravde.

Objavu na Telegramu pratio je video koji prikazuje desetine komada krhotina za koje se veruje da su od nove rakete.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su četiri osobe poginule, a 38 povređeno u Kijevu tokom napada 7. februara, ali nijedna žrtva nije direktno pripisana navodnom lansiranju rakete Cirkon.


Takođe se nije pominjala platforma za lansiranje rakete, iako se u prethodnim izveštajima u ruskim državnim medijima navodi da je ona bila raspoređena na ratnom brodu.

Karakteristike moćne rakete

Stručnjaci kažu da je Cirkon, ako ispunjava ono što ruska vlada kaže o njemu, „najstrašnije oružje“.

Njegova hipersonična brzina čini ga neunuštivim čak i za najbolju zapadnu protivraketnu odbranu, kao što je Patriot, prema Savezu za zastupanje raketne odbrane (MDAA) sa sedištem u Sjedinjenim Državama.

Brzina je postavljena na skoro 9.900 kilometara na sat.

„Ako su te informacije tačne, projektil Cirkon bi bio najbrži na svetu, što bi činilo gotovo nemoguće odbraniti se samo zbog brzine“, navodi alijansa na svojoj veb stranici.


(Foto: Jutjub)

Sajt takođe ukazuje na plazma oblak rakete kao još jednu „vrednu“ osobinu.

„Tokom leta, projektil je potpuno prekriven oblakom plazme koji apsorbuje sve zrake radio frekvencija i čini raketu nevidljivom za radare. To omogućava da projektil ostane neotkriven na putu do cilja“.

Pored toga, MDAA kaže da je Cirkon „manevarska protivbrodska hipersonična krstareća raketa“ sa dometom negde između 500 i 1.000 kilometara.


(Foto: Jutjub)

Ako je Rusija uvela novo oružje u upotrebu, to bi moglo značiti probleme za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja se već napreže da odbije vazdušne napade Moskve.

U tom napadu 7. februara u kojem je navodno korišćen Cirkon, tri balističke rakete Iskander i četiri krstareće rakete Kinžal koje su ispalile ruske snage izbegle su pokušaje Ukrajinaca da ih obore, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

Iako je protivvazdušna odbrana u prošlosti oborila rakete Iskander, veruje se da Ukrajina nije uspela da presretne nijedan Kinžal za skoro dve godine rata.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR