Glas Javnosti

Ovako se Amerika spremala za slučaj nuklearne pretnje Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti SAD razmatrale su 2022. godine mogućnost upotrebe konvencionalnog naoružanja kao odgovor na moguću pojavu nuklearne pretnje u Ukrajini, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore u administraciji predsednika Džozefa Bajdena.

Kako su naveli sagovornici lista, reč je o „konvencionalnom napadu na jedinicu koja bi upotrebila nuklearno oružje” ili o nekoj drugoj „reakciji kako bi se pažnja privukla”. Prema pisanju lista, posebne grupe su bile uključene u izradu mera za reagovanje, a ovo pitanje je bilo posebno akutno u oktobru 2022. godine.


Dan ranije, Si-En-En je, pozivajući se na dvojicu visokih zvaničnika u administraciji predsednika SAD, izvestio da su se vlasti zemlje krajem 2022. godine, po dojavi zapadnih obaveštajnih službi, pažljivo pripremale za mogućnost da Rusija da izvrši nuklearni udar na Ukrajine, ali američke obaveštajne službe nikada nisu našle dokaze da je ta informacija pouzdana.

Sa druge strane, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je ranije primetio da zapadni lideri svakodnevno koriste nuklearnu retoriku i naglasio da Rusija ne želi da učestvuje u ovim vežbama. Peskov je podsetio i da Moskva može da koristi nuklearno oružje samo u skladu sa odredbama svoje nuklearne doktrine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR