Glas Javnosti

OŠTAR ZAOKRET! SAD imaju novi plan za Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajdenova administracija razvija novu strategiju za Ukrajinu, koja se fokusira na pomoć Ukrajini u odbrani od novih ruskih napredovanja, umesto na ponovnom osvajanju teritorija pod ruskom okupacijom.

Ovaj novi pristup je značajna promena u odnosu na prethodni plan iz 2023. godine, koji se oslanjao na obuku ukrajinskih vojnika i slanje sofisticirane opreme u Kijev sa ciljem brzog potiskivanja ruskih snaga​.

Strategija se sastoji od četiri faze: borbe, izgradnje, oporavka i reforme. U fazi borbe, Ukrajini je trenutno najpotrebnije topničko streljivo, sustavi protuzračne obrane i veća količina dronova. Faza izgradnje usmerena je na pomoć u razvoju ukrajinskih sigurnosnih snaga i industrijske baze za proizvodnju oružja.

 
Faza oporavka uključuje dodatnu protuzračnu obranu za stvaranje zaštitnih "mjehurića" oko ukrajinskih gradova i pomoć u obnovi ključnih sektora ukrajinske privrede. Konačno, faza reforme fokusira se na privlačenje stranih investicija u Ukrajinu i borbu protiv korupcije​.

SAD i gotovo 30 drugih država pripremaju dokumente koji objašnjavaju specifične obaveze prema osiguranju ukrajinske dugoročne sigurnosti i gospodarskog napretka u narednih 10 godina. Administracija predsjednika Bidena planira da objavi svoju desetogodišnju obvezu ovog proljeća, pod uslovom da Kongres odobri zahtev za dodatnih 61 milijardu dolara za Ukrajinu​.


Zapad se nada da će Ukrajina ove godine uspeti da odbrani teritoriju koja je trenutno pod njenom kontrolom, fokusirajući se na taktike dugog dometa. Očekuje se da će Ukrajina dobiti francuske krstareće rakete i da će nastaviti sa raketnim napadima na ruske vojne ciljeve na Krimu​.

Međutim, ključni izazov je obezbeđenje dodatne finansijske pomoći Ukrajini od strane SAD-a, s obzirom na političke izazove unutar Kongresa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, iako javno insistira na ofanzivi, svestan je da se bez značajne američke pomoći ne mogu provesti ozbiljne strateške ofanzivne operacije​.


Zapadni lideri nameravaju da u Ukrajini stvore "održivu" vojnu silu koja može da sarađuje sa zapadnim snagama i da ojača ekonomiju, ali su svesni da bi sa ovom promenom pažnje, Ukrajinci mogli da počnu da krive svoju vladu za stagnaciju na prvoj liniji fronta​.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR