Glas Javnosti

OGLASILI SE KIJEV I MOSKVA: Orban je znao da je gotov

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski savet, pod predsedavanjem Šarla Mišela, uspeo je da postigne značajan dogovor o finansijskoj podršci Ukrajini, vredan 50 milijardi evra.

Ovaj dogovor, koji su jednoglasno podržala svih 27 lidera članica EU, obezbeđuje Ukrajini stabilno, dugoročno i predvidljivo finansiranje.

Pregovori, koji su uključivali ključne evropske političare, kulminirali su nakon intenzivnih razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Orban, koji je prethodno izrazio veto na sličan sporazum tokom samita u decembru, pristao je na kompromis posle serije sastanaka sa liderima Italije, Francuske, Nemačke, kao i sa predsednikom Evropskog saveta i predsednicom Evropske komisije.


Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je ovaj dogovor kao "dobar dan za Evropu", ističući da je ovim korakom Evropski savet ispunio svoje prioritete, uključujući i podršku Ukrajini protiv ruske invazije.

Kompromisi postignuti tokom pregovora uključuju reviziju potrošnje od strane Evropske komisije za dve godine, ako bude potrebno, uz uslovno povezivanje sa mehanizmom vladavine prava. Novi finansijski paket predviđa povećanje trenutnog višegodišnjeg finansijskog okvira za period 2021-2027 za 64,6 milijardi evra, od čega će 21 milijarda biti novi doprinosi država članica, a ostatak će biti preraspodela postojećih sredstava i garancije za kredite.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost liderima EU za otvaranje novog fonda od 50 milijardi evra, naglašavajući važnost ove odluke za jačanje dugoročne ekonomske i finansijske stabilnosti Ukrajine. Premijer Ukrajine, Denis Šmihal, takođe je pozdravio dogovor, ističući solidarnost i jedinstvo zemalja članica EU.


Sa druge strane, Kremlj je kritikovao odluku, optužujući SAD za pokušaj prebacivanja tereta podrške Ukrajini na evropske poreske obveznike i tvrdeći da će Kijev i Zapad nastaviti da imaju problema.

Ovaj dogovor ne samo da predstavlja ključni korak u podršci Ukrajini, već i potvrđuje jedinstvo i solidarnost unutar Evropske unije u suočavanju sa globalnim izazovima.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR