Glas Javnosti

Odjeknula eksplozija nedaleko od broda u Crvenom moru

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanska agencija za pomorsku bezbednost (UKMTO) saopštila je da je danas odjeknula eksplozija u blizini jednog broda u Crvenom moru kod obale Jemena i dodala da su brod i posada živi i zdravi.

Brod je registrovao eksploziju u svojoj blizini na jugozapadu jemenske luke Salif, javila je UKMTO dodajući da multinacionalna komisija, koju su u decembru formirale SAD da štite pomorski saobraćaj od jemenskih Huta, sprovodi istragu.

Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrej je javila da prati događaje u vezi sa eksplozijom rakete zapadno od lučkog grada Hodeide, ali nije dala više detalja.


Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Huti od novembra povećavaju napade na trgovačke i ponekad vojne brodove u Crvenom moru i u Adenskom zalivu, u znak podrške Palestincima u ratu protiv Izraela u Gazi koji je počeo 7. oktobra.

Zbog njihovih napada brojne brodske kompanije izbegavaju taj plovni put važan za međunarodnu trgovinu.

Huti, koje podržava Iran, kontrolišu velike delove Jemena.

Prvi saveznik Izraela, Vašington, u decembru je formirao multinacionalnu koaliciju da zaštiti pomorski saobraćaj ali nije za sada uspeo da prekine napade.

Od sredine januara SAD i Velika Britanija sproveli su više napada na položaje Huta, koji su označili i američke i britanske brodove kao legitimne mete, pošto su prvo rekli da ciljaju plovila „vezana za Izrael“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR