Glas Javnosti

OBAVEŠTAJNA SLUŽBA UKRAJINE UPOZORILA: Sprema se udar na Zelenskog - Majdan 3

Svet
Autor: Glas javnosti

Komitet za obaveštajne poslove pri predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom očekuje da će na proleće doći do pokušaja svrgavanja šefa države, čiji će legitimitet biti doveden u pitanje.

„Specijalna operacija „Majdan-3“ će dostići vrhunac u martu-maju 2024. godine“, navodi se u saopštenju komiteta, objavljenom na Telegram kanalu Glavne obaveštajne uprava (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine.

Kako je saopšteno iz komiteta, u narednim nedeljama biće „pokušaja podsticanja sukoba, kako unutar Ukrajine, tako i u drugim delovima sveta“, a legitimitet Zelenskog posle 20. maja može biti doveden u pitanje. Komitet takođe tvrdi da je plan da se situacija u Ukrajini destabilizuje polovinom juna, a zatim da se nanese vojni poraz Kijevu na istoku zemlje.

Operacija će, navodno, biti izvedena tako da „svi budu posvađani, uključujući i predstavnike političkog vrha”, posejana panika, „zabijen klin između vojske i civila” i poremećena mobilizacija. S tim u vezi, komitet je pozvao građane i zapadne partnere da pojačaju mere bezbednosti.


U Ukrajini se aktivno raspravlja o pitanju legitimiteta vlasti u odsustvu parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji se ne mogu održati za vreme vanrednog stanja.

Ranije je bivši ambasador zemlje u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko priznao da su zapadni partneri Kijeva zabrinuti time što bi uskoro predsednička ovlašćenja Zelenskog mogla da prestanu. Lideri opozicionih partija „Evropska solidarnost“ i „Batkivščina“ Petra Porošenka i Julije Timošenko došli su na ideju o stvaranju koalicione vlade kako bi sprečila kriza legitimiteta.

Poslanik opozicije Aleksandar Dubinski tvrdi da Zelenskom prestaju ustavna ovlašćenja u noći 21. maja.

Glas javnosti/S02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR