Glas Javnosti

Novinari zamoljeni da više ne kradu „suvenire“ iz Bajdenovog aviona

Svet
Autor: Glas javnosti

Udruženje dopisnika Bele kućepozvalo je novinare koji putuju sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom da prestanu da kradu predmete iz njegovog predsedničkog aviona "Er Fors 1".

Popis inventara u predsedničkom avionu posle Bajdenove posete Zapadnoj obali SAD u februaru mesecu utvrdio je da nedostaje više stvari iz dela letelice koji je namenjen za novinare.

Među „suvenirima“ koje su novinari odneli su brendirane jastučnice, čaše i pozlaćeni tanjiri.


Takva krađa je zabranjena, „odražava se loše“ na novinare koji putuju sa predsednikom i mora da prestane, piše u saopštenju WHCA.

Novinari koji prate američkog predsednika na putovanjima nekada kao suvenir dobiju čokoladice sa logom i potpisom predsednika.

Međutim, odnošenje peškira i pribora za jelo je uobičajena praksa koja traje godinama unazad, kazali su novinari.

Miša Komadovski, dopisnik Glasa Amerike iz Bele kuće, sakupio je zavidnu kolekciju predmeta sa svojih putovanja predsedničkim avionom. Među njima je i kutija čokoladica sa Bajdenovim potpisom. 

„Spojler! To su obične M&Ms u lepoj kutiji“, napisao je jednom prilikom na društvenim mrežama uz gotografiju čokoladica.

Avion „Er Fors 1“, koji Bela kuća naziva predsednikom „kancelarijom na nebu“ ima 372 kvadratna metra koja se pružaju na tri nivoa. Na toj površini su smešteni veliki predsednički apartman, medicinska ambulanta sa operacionim stolom, konferencijska sala sa trpezarijom, dve kuhinje za pripremu hrane u kojima mogu da se spreme obroci za 100 ljudi, kao i zaseban deo za medije, VIP osobe, obezbeđenje i administrativno osoblje.


Letelica se vodi kao vojni avion, opremljena tako da može da izdrži napad iz vazduha. Takođe može da se dopuni gorivom u vazduhu, što mu omogućava da može da leti bez prestanka.

„Er Fors 1“ je opremljen i bezbednim komunikacijskim sistemom zbog čega može da posluži i kao mobilni komandni centar. U njemu se nalazi 85 telefona, više radio-aparata i kompjuterska veza.

Predsednik sedi napred, dok su novinari smešteni prema repu aviona.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR