Glas Javnosti

Nemački ministar poslao alarmantnu poruku: "Ne bih širio paniku, ali..."

Svet
Autor: Glas javnosti

"Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći"

Ovo je rekao je nemački ministar zdravlja.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da nemačko zdravstvo mora da se bolje pripremi za sve izazove, uključujući i vojne sukobe.

Ali on odbacuje optužbe za širenje panike.

"Bilo bi glupo reći da se ne spremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći", rekao je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah u intervjuu listu jedan nemački medij na pitanje novinara da li njegova izjava da nemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve katastrofe, uključujući vojne sukobe znači širenje panike.


Pre toga, socijaldemokratski političar je rekao da nemački zdravstveni sistem „pored pandemija, mora bolje da se pripremi i za velike katastrofe i moguće vojne sukobe”, da bi u slučaju napada na neku od zemalja NATO-a Nemačka postala čvorište za snabdevanje povređenih i iz drugih zemalja“, rekao je Lauterbah.

"Svaki lekar mora da zna šta da radi"

On je rekao da su planovi za restrukturiranje nemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah po dolasku sadašnje koalicije na vlast, ali da su ovi planovi dobili na značaju i aktuelnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu.


U tom cilju koordinacija između ministarstava odbrane i zdravstva su već ojačane, rekao je ministar i najavio određene zakonske izmene do leta, prenosi Jurarnji.hr.

- U kriznoj situaciji, svaki lekar, svaka bolnica, svaka lokalna zdravstvena služba moraju da znaju šta da rade. Potrebna nam je jasna podela odgovornosti kako bi, na primer, mogli bolje da rasporede povređene po bolnicama - rekao je Lauterbah.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR