Glas Javnosti

Ne sluti na dobro: Bezos i Zakerberg rasprodaju akcije kompanija

Svet
Autor: Glas javnosti

Piter Til, Džef Bezos i Mark Zakerberg predvode paradu korporativnih insajdera koji su u ovom kvartalu prodali stotine miliona dolara akcija svojih kompanija, što je signal da bi nedavni skok na berzi mogao da dostigne vrhunac.

Kako su tržišta dostigla rekordne vrednosti, odnos korporativne insajderske prodaje prema insajderskoj kupovini je na najvišem nivou od prvog kvartala 2021. godine, pokazuju podaci "Veriti LLC", kompanije koja prati insajdersku trgovinu.

Prošle godine, akcionari su izbegavali da prodaju akcije zbog smanjenih vrednosti kompanija, objašnjava "Fajnenšel tajms". Prihodi ove sezone pokazuju da će nedavni skok vrednosti tehnoloških kompanija, podstaknut uzbuđenjem zbog porasta generativne veštačke inteligencije, uskoro nestati.

"Ako misle da smo mi na vrhu, a oni se izvlače, to je prilično jasan signal za sve ostale", rekao je Čarls Ilson, predsednik korporativnog upravljanja na Univerzitetu Delaver.

Mnoge najveće prodaje u ovom kvartalu su potekle od tehnoloških rukovodilaca. Til, suosnivač grupe za analitiku podataka "Palantir", prodao je ovog meseca akcije vredne 175 miliona dolara, što je njegova najveća prodaja otkako je otkupio 504,8 miliona dolara akcija kompanije u februaru 2021.

Osnivač "Amazona" Bezos prodao je u februaru 50 miliona akcija u grupi za e-trgovinu u vrednosti od 8,5 milijardi dolara. Endi Džesi, izvršni direktor "Amazona", ove godine je prodao 21,1 miliona dolara akcija, u poređenju sa 23,6 miliona dolara u 2023. i 2022. zajedno.


Zakerberg, izvršni direktor "Mete", godinama je prodavao akcije kompanije vredne milione dolara. Međutim, ove godine je povećao prodaju jer su njegove akcije dostigle maksimum svih vremena. Početkom februara prodao je 291.000 akcija za 135 miliona dolara, što je bila njegova prva prodaja tog obima od novembra 2021. On i dalje ima 13,5 odsto otvorenih akcija kompanije, što ga čini najvećim akcionarom.

Smatramo da je prodaja korporativnih insajderskih akcija negativan signal kog bi investitori morali da budu svesni, rekao je Ben Silverman iz "Veritija".
"Insajderska prodaja velikih količina akcija od strane visokih rukovodilaca nikada nije dobar znak. To znači da su pronašli bolje mesto za raspoređivanje svojih sredstava nego preduzeća koja vode", objasnio je Ilson.



Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR