Glas Javnosti

НАТО ПОНОВО ПРЕТИ: Русија да поштује споразум о нуклеарном оружју који су пре тридесет година потписали Роналд Реган и Михаил Горбачов

Svet
Autor: Глас јавности / Бета, АФП / од 04.10.2018.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је Русију да поштује споразум о нуклеарном оружју који су пре 30 година, у совјетско време, потписали Вашингтон и Москва.

У питању је споразум о нуклеарном оружју средњег домета који су 1987. године потписали Роналд Реган и Михаил Горбачов а који за Столтенберга представља "камен темељац европске безбедности".

Земље чланице НАТО сумњају да је Русија прекршила тај споразум с ракетним системом 9М729.

"Веома смо забринути и позивамо Русију да поштује споразум на транспарентан начин", рекао је Столтенберг на почетку дводневног састанка министра одбране НАТО.

Споразум о нуклеарним снагама средњег домета из времена Хладног рата забрањује читаву једну класу оружја - крстареће ракете лансиране са земље с дометом од 500 до 5.500 километара.

Столтенберг позвао Грузију у НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас да ће се Грузија једног дана придружити Алијанси, 10 година након што је ова војна организација први пут обећала чланство Тбилисију.

"Врата НАТО-а остају отворена", рекао је Столтенберг током разговора у Бриселу министара одбране Грузије и чланица Алијансе.

Он је позвао Русију да повуче признање Абхазије и Јужне Осетије, као и да повуче трупе из тих региона, пренео је АП.

Столтенберг је рекао да Алијанса "охрабрује Грузију да настави путем реформи".

Глас јавности / Бета, АФП / од 04.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR