Glas Javnosti

NA IVICI KATASTROFE! Island se bori sa novom vulkanskom pretnjom

Svet
Autor: Glas javnosti

Island se suočava sa novom vulkanskom erupcijom koja ozbiljno preti gradu Grindaviku, nakon niza zemljotresa koji su potresli region.

Meteorološka služba Islanda upozorila je na povećanu aktivnost magme ispod poluostrva Rejkjanes, što je dovelo do evakuacije oko 4.000 stanovnika Grindavika i zatvaranja popularne turističke atrakcije, geotermalne banje Plava laguna.


Ovo je peta erupcija na poluostrvu od 2021. godine, a poslednja se dogodila u decembru prošle godine, kada je Grindavik, na sreću, ostao pošteđen štete​.

Direktor civilne obrane, Vidir Reynisson, spomenuo je izgradnju barijera sjeverno od Grindavika prije prve erupcije u decembru kao meru predostrožnosti.

Međutim, nova pukotina koja se pojavila unutar tih barijera i prelivanje lave izazvalo je "najgori mogući scenarij"​. Postojala je opcija korištenja pumpi za hlađenje lave morskom vodom u pokušaju da se ograniči šteta​.


Znanstvenici upozoravaju da je ova erupcija "ekstremno opasna i štetna situacija", posebno sada kada je lava prodrla u sam grad. Vulkanolog Robin Andres izjavio je za Bi-Bi-Si da izlijevanje lave ne pokazuje "nikakav znak usporavanja" i da trenutno nije moguće procijeniti razmjere štete​.

Premijerka Islanda, Katrín Jakobsdóttir, izjavila je da je "danas crni dan za Grindavik i celi Island", ali je obećala da će vlada preduzeti mere kako bi pomogla evakuisanim građanima​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR