Glas Javnosti

MOSKVA OSUDILA OVAJ POTEZ! Vojska Ekvadora donira rusko oružje u zamenu za američko

Svet
Autor: Glas javnosti

Ekvador se naoružava

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas nezadovoljstvo zbog odluke Ekvadora da preda oružje ruske proizvodnje Sjedinjenim Američkim Državama u zamenu za američko oružje, koje će biti namenjeno Ukrajini.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi, Marija Zaharova, opisala je ovu akciju kao "ishitrenu" i istakla da je verovatno donesena "pod prinudom". Ona je naglasila da je odluka ekvadorske strane doneta pod snažnim pritiskom zainteresovanih strana sa strane.


Vlada Ekvadora objavila je prošlog meseca da će prihvatiti ponudu Vašingtona za razmenu "ukrajinskog i ruskog otpadnog metala" za američku opremu vrednu 200 miliona dolara. SAD planiraju da pošalju oružje iz Ekvadora u Ukrajinu kako bi podržale njene napore jačanja na bojnom polju.

Zaharova je ukazala na to da je Ekvador prema ugovoru sa Rusijom obavezan da ne prenosi rusko oružje trećim stranama bez saglasnosti Moskve.

 
Iako je Ekvador priznao da su ih Rusi odvratili od te razmene, tvrdi da ima pravo na tu odluku. Ovakav razvoj događaja izazvao je tenzije između Rusije i Ekvadora, dok se strane međusobno suprotstavljaju oko pitanja transfera oružja.


Glas javnosti/U01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR