Glas Javnosti

McDonald’s kupuje svih 225 franšiznih restorana u Izraelu

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetski lanac restorana brze hrane McDonald’s će kupiti svih 225 franšiznih restorana u Izraelu.

Kupovina je najavljena nekoliko sedmica nakon što je objavljeno da rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas šteti poslovanju lanca restorana.

Iz McDonald’sa su saopštili da su s izraelskom franšizom Alonyal sklopili sporazum o kupovini restorana. Reč je o franšizi koja postoji duže od 30 godina i koja širom zemlje ima više od 5.000 radnika.

Iz McDonald’sa su poručili da ostaju posvećeni izraelskom tržištu. Nisu objavljeni uslovi pod kojima je sporazum sklopljen.

Većinu McDonald’sovih restorana širom sveta vode franšizni operateri. Zapravo je reč o kompanijama koje nezavisno posluju, što znači da imaju i pravo na to da odrede cene i plate. 

Na ovaj način je McDonald’s postao globalni fenomen koji u celom svetu ima više od 41.000 restorana. Međutim, američka kompanija ne može određivati kako će svaki operater reagovati u kriznim situacijama.

Nakon Hamasovog napada na Izrael u oktobru prošle godine, Aloynal je ponudio popuste izraelskim vojnicima i pripadnicima snaga bezbednosti. Mnogi McDonalds’ovi operateri u ovom delu sveta brzo su se distancirali od navedenog poteza izraelske kompanije.
Kao i drugi američki brendovi, McDonald’s je pogođen bojkotom na bliskoistočnom tržištu.

Izvršni direktor McDonald’sa Chris Kempczinski je potvrdio da rat u Pojasu Gaze značajno negativno utiče na njihovo poslovanje te da će ovaj rat i u budućnosti predstavljati opterećenje za poslovanje. Ipak, uverava da je McDonald’s neutralan u svom poslovanju, prenosi CNN.

Glas javnosti /B09S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR