Glas Javnosti

Masovna korupcija u vezi vojne pomoći Ukrajini, otkriva Pentagon

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako se otkriva u izveštaju, američka mornarica je prisvojila oko 1,7 milijardi dolara sredstava namenjenih Kijevu

Američka mornarica je potrošila na stotine miliona dolara pomoći Ukrajini zbog "računovodstvenih grešaka", tvrdi se u izveštaju nadzornog organa Pentagona.

U izveštaju o dodatnoj pomoći Ukrajini, koji je u utorak objavila Kancelarija generalnog inspektora Ministarstva odbrane SAD (OIG), navodi se da je "američka mornarica tokom fiskalne 2022. godine prekoračila dozvoljenu pomoć Ukrajini."

Kako otkriva ovaj izveštaj, američka mornarica je prisvojila oko 1,7 milijardi dolara sredstava namenjenih Kijevu. Mornarica je, kako se navodi, potrošila "sredstava za pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu od 398,9 miliona dolara", a ova prekomerna potrošnja nastala je zbog nesposobnosti mornarice da reši dugotrajne probleme u računovodstvenom sistemu.


Kako naglašava OIG, "mornarica nije imala adekvatnu internu kontrolu da spreči prekomerno trošenje sredstava". U saopštenju se dodaje i da se mornarica fokusirala na greške nakon su se već dogodile, a ne na njihovo sprečavanje.

SAD su postale jedan od najvećih donatora Ukrajine. Od početka sukoba, Vašington je Kijevu poslao oko 113 milijardi dolara, a sada su se pojavile sumnje i u zloupotrebu sredstava.

Izveštaj OIG-a je u januaru otkrio je da Pentagon nije na odgovarajući način pratio oružje koje se isporučuje Ukrajini, što je usledilo nakon saopštenja iz Bele kuće da nema dokaza da je oružje ukradeno.

Ukrajina je, inače, zemlja poznata po velikom stepenu korupcije.


Nadzorni organ Pentagona je prošlog meseca objavio da je otvorio više od 50 slučajeva "krađe, prevare, korupcije i preusmeravanja" vojne pomoći. Jedan od slučajeva, koje je istakao šef OIG-a Robert Storč, odnosi se na opremu i oružje pre nego što je stiglo u Ukrajinu.

Rusija je u nekoliko navrata osudila isporuke oružja i upozoravala na korupciju, tvrdeći da se oprema našla na crnom tržištu i da je dospela u ruke organizovanog kriminala i terorista.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR